-1 °C

Болестта на Алцхаймер бавно погубва 100 000

На 21 септември в международен мащаб се отбелязва Световният ден за борба с болестта на Алцхаймер. Признаването на социалната значимост на заболяването е съвременно предизвикателство пред всички държави. Световната Алцхаймер организация посвещава кампанията си за 2011 г. на необходимостта от ранната диагностика.

Фондация Състрадание Алцхаймер е неправителствена организация, създадена през 2004 г., защитаваща правата на болните от Алцхаймер и техните близки. Организацията работи във Варна, в София и в Димитровград, където си сътрудничи с офисите на Фондация Български център за джендър изследвания. Това бе и поводът да се срещнем с координаторът на тукашния офис на БЦДИ Антония Филева:

- Г-жо Филева, има ли статистика колко българи страдат от Алцхаймер?

-В България над 100 000 души са засегнати от различни форми на деменции, като почти половината от тях са с болест на Алцхаймер. По повод Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер Фондация Състрадание Алцхаймер и Фондация Български център за джендър изследвания отново призовават за политики и програми в България за болните от Алцхаймер и техните семейства, за необходимостта от реимбурсиране на лекарствата за домашно лечение (по примера на 24 държави от ЕС) и за приемане на Национален план, който да бъде обезпечен финансово. Присъединяваме се и към кампанията на Световната Алцхаймер организация за предимствата от ранната диагностика. На 21 септември 2011 г. Фондация Състрадание Алцхаймер внесе писмо в Министерство на здравеопазването с искане за реимбурсиране на лекарства за домашно лечение на Алцхаймер.

- Ще отбележите ли по някакъв начин този ден и в Димитровград и как хората могат да се фокусират върху този на пръв поглед далечен за тях проблем?

- В Димитровград в периода 21 септември – Световният ден за борба с болестта на Алцхаймер – 1 октомври – Международният ден на възрастните хора, Фондация състрадание Алцхаймер и Фондация „Български център за джендър изследвания- кл.Хасково” ще посетят клубове на пенсионера, възрастни хора, местни власти и неправителствени организации за разпространяване на повече информация за болестта и за грижещите се за болни, брошури и други материали.

- Имате ли информация какво се случва с болните от този вид деменция у нас, как е решена профилактиката например?

-В България лекарствата за домашно лечение на лицата с болест на Алцхаймер и сходни
не се реинбурсират. У нас липсват адекватни социални политики и услуги
за болните от Алцхаймер и други форми на деменция и техните
семейства. В тази връзка ние от неправителствения сектор отново призоваваме българските институции  за няколко неща. на първо място прекратяване на дискриминационната практика към лицата с деменции, като се включи медикамент за забавяне развитието на болестта в списъка с лекарствата за
реинбурсиране. Трябва да се изработи и да влезе в сила Национален план за действие в областта на
Алцхаймер и други форми на демeнция, който да бъде обезпечен
финансово. Не на последно място нужно е се осигури социална защита на уязвимите хора с деменция.

- Звучи доста гръмко, дали е възможно с общи усилия на държавата и неправителствения сектор това да се случи и от къде да се започне?

-Една от желаните стъпки е и в България да се променят здравните и социални политики, като болестта на Алцхаймер се припознае като социално значимо заболяване, така както е в другите европейски страни.
Надяваме се и у нас да започнат да функционират в близко бъдеще достъпни специализирани услуги, дневни центрове и домове за хора с деменция, мерки за подкрепа на членовете на семействата с болен и хората, полагащи грижи.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
28 яну 2021
Последни новини