Болестта на Алцхаймер бавно погубва 100 000

На 21 септември в международен мащаб се отбелязва Световният ден за борба с болестта на Алцхаймер. Признаването на социалната значимост на заболяването е съвременно предизвикателство пред всички държави. Световната Алцхаймер организация посвещава кампанията си за 2011 г. на необходимостта от ранната диагностика.

Фондация Състрадание Алцхаймер е неправителствена организация, създадена през 2004 г., защитаваща правата на болните от Алцхаймер и техните близки. Организацията работи във Варна, в София и в Димитровград, където си сътрудничи с офисите на Фондация Български център за джендър изследвания. Това бе и поводът да се срещнем с координаторът на тукашния офис на БЦДИ Антония Филева:

- Г-жо Филева, има ли статистика колко българи страдат от Алцхаймер?

-В България над 100 000 души са засегнати от различни форми на деменции, като почти половината от тях са с болест на Алцхаймер. По повод Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер Фондация Състрадание Алцхаймер и Фондация Български център за джендър изследвания отново призовават за политики и програми в България за болните от Алцхаймер и техните семейства, за необходимостта от реимбурсиране на лекарствата за домашно лечение (по примера на 24 държави от ЕС) и за приемане на Национален план, който да бъде обезпечен финансово. Присъединяваме се и към кампанията на Световната Алцхаймер организация за предимствата от ранната диагностика. На 21 септември 2011 г. Фондация Състрадание Алцхаймер внесе писмо в Министерство на здравеопазването с искане за реимбурсиране на лекарства за домашно лечение на Алцхаймер.

- Ще отбележите ли по някакъв начин този ден и в Димитровград и как хората могат да се фокусират върху този на пръв поглед далечен за тях проблем?

- В Димитровград в периода 21 септември – Световният ден за борба с болестта на Алцхаймер – 1 октомври – Международният ден на възрастните хора, Фондация състрадание Алцхаймер и Фондация „Български център за джендър изследвания- кл.Хасково” ще посетят клубове на пенсионера, възрастни хора, местни власти и неправителствени организации за разпространяване на повече информация за болестта и за грижещите се за болни, брошури и други материали.

- Имате ли информация какво се случва с болните от този вид деменция у нас, как е решена профилактиката например?

-В България лекарствата за домашно лечение на лицата с болест на Алцхаймер и сходни
не се реинбурсират. У нас липсват адекватни социални политики и услуги
за болните от Алцхаймер и други форми на деменция и техните
семейства. В тази връзка ние от неправителствения сектор отново призоваваме българските институции  за няколко неща. на първо място прекратяване на дискриминационната практика към лицата с деменции, като се включи медикамент за забавяне развитието на болестта в списъка с лекарствата за
реинбурсиране. Трябва да се изработи и да влезе в сила Национален план за действие в областта на
Алцхаймер и други форми на демeнция, който да бъде обезпечен
финансово. Не на последно място нужно е се осигури социална защита на уязвимите хора с деменция.

- Звучи доста гръмко, дали е възможно с общи усилия на държавата и неправителствения сектор това да се случи и от къде да се започне?

-Една от желаните стъпки е и в България да се променят здравните и социални политики, като болестта на Алцхаймер се припознае като социално значимо заболяване, така както е в другите европейски страни.
Надяваме се и у нас да започнат да функционират в близко бъдеще достъпни специализирани услуги, дневни центрове и домове за хора с деменция, мерки за подкрепа на членовете на семействата с болен и хората, полагащи грижи.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини