Ромите в Димитровград се въоръжават

В два след полунощ ромите стояха на групи, въоръжени и готови

Близо 1000 роми от димитровградските квартали Марийно, Вулкан и Изгрев излязоха снощи в полунощ по улиците, въоръжени с брадви сатъри, вили и бухалки. Сформираните ударни отряди бяха готови да се бият с всеки който навлезе в тяхната махала. Масовата истерия сред ромското население бе провокирана от слух, че наказателни отряди от Пловдив и Стара загора ще извършват погроми в ромските махали на Димитровград. Мало и голямо излезе по улиците, майки с деца се готвеха да бягат при първия намек за опасност. Всеки над 14 години пък държеше нещо в ръцете си-от колове до секири.

Паниката бе толкова голяма, че въоръжени ромски групи за малко не се сбиха помежду си. Това се случи след като автомобили доставиха подкрепление от съседните махали. Циганите обаче очакваха наказателните отряди именно с коли и тръгнаха без да се замислят.

Десетки полицаи овладяха напрежението, но до 3 сутринта улиците бяха пълни с народ.

Едва накрая се разбра, че слухът за нападението на ултраси и скинари, може би е пуснат от свой човек. Това бил ром, който отдавна се домогвал до лидерство в своята общност и използвал случая да мобилизира съгражданите си.

Повече за висящият на косъм етнически взрив в Димитровград вижте във видеорепортажа от мястото на събитието.

Г.Христов

Арсеналът бе разнообразен

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини