100 години от рождението на Ванга

Днес в местността Рупите край Петрич ще бъде официално отбелязана 100-годишнината от рождението на Ванга. В 11 часа в храма, издигнат по заръка на пророчицата - „Света Петка Българска", ще бъде отслужена тържествена литургия. Час по-късно официално ще бъде открит и осветен паметникът на Ванга. Той е направен от скулптора проф. Емил Попов по поръчка на едноименната фондация, информира БНТ.

Скулптурата на Ванга е поставена вляво до мостчето, което води към храма „Света Петка Българска". Тя ще посреща занапред всички посетители на храма, дошли тук да се помолят за здраве или да потърсят помощ за проблемите си. Монументът тежи около половин тон. Изработен е от месинг и е покрит със сребро. Идеята за изработване на паметник на петричката ясновидка възникнала преди три години.

"Най-трудното е все пак, струва ми се, да стигнеш до усещането за една такава изключителна личност. От хилядите снимки трябва да направиш един непроменлив скулптурен образ", заяви Проф.Емил Попов - скулптор.

По думите на академик Светлин Русев, "това ще бъде един паметник символ за Ванга". Той смята, че Емил Попов се е справил доста сериозно."

Заради административни пречки няма да бъде отворена за посетители къщичката на Ванга в Рупите. Тя е затворена от 15 години поради спорове между различни институции. От фондация „Ванга" очакват за годишнината в местността Рупите да дойдат миряни от цялата страна.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини