Димитровград посреща чудотворна икона, лекуваща бездетни

Чудотворната икона на Св.Богородица Златна ябълка ще посрещне Димитровград в навечерието на Димитровден. Реликвата, за която се смята, че помага на бездетни жени да заченат, ще пристигне тук на 25 октомври, каза протоерей Георги Тодев от храм "Св.Димитър".

Тя ще бъде придружавана от Пловдивския митрополит Николай, който в 17:00 часа същия ден ще отслужи молебен на централния площад пред Общината. Близо час по-късно литийно шествие ще отведе иконата и богомолците до храм "Св.Димитър". Там ще има празнична вечерня и поставяне на иконата за всеобщо поклонение. В сутрешните часове на 26 октомври -Димитровден дядо Николай ще отслужи Божествена Света литургия.

Иконата на Св.Богородица Златна ябълка е рисувана през 16 век от неизвестен автор. Днес тя се съхранява в манастира "Света Богородица-успение" в асеновградския квартал Горни Воден. Според описанията, пазещи се в храма през 1765 година бездетна жена, заченала след като се хранила с ябълка, поставена пред иконата на Св.Богородица. От тогава датира и ритуал с три бели конеца, който жените правят, за да се сдобият с така желаната рожба.

Чудотворната икона на Св.Богородица Златната ябълка

Припомняме, че преди година  на Димитровден Димитровград посрещна частица от Божия кръст, донесена отново от Пловдивския митрополит Николай. Тогава десетки Богомолци се събраха, за да посрещнат православната светиня. Тя остана в града повече от седмица.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини