Легендарният Момчил да стане паметник-иска село Градът

Да се построи паметник на Момчил войвода, поискаха жителите на село Градът на среща с кандидатът за кмет на община Смолян Дора Янкова. Хората обясниха, че селото няма паметник, а най-подходящо е да се изгради такъв на закрилника Момчил, чиято крепост се оформя като една от историческите и културни ценности на района.

За село Градът най-мащабната инвестиция е разкриването и консервирането на Момчиловата крепост, която се превръща в атрактивен туристически обект, който годишно се посещава от 12 000 души. Янкова добави, че заради интереса към туристическата дестинация се обмисля създаването на туристическа автобусна линия, която да вози туристи от Смолян до крепостта. 

До момента по проекти, финансирани от фондовете на ЕС и местния бюджет са вложени близо 1 млн.лв. Общината има проект за още 2 млн.лв. за разкриване и консервиране на пълния мащаб на крепостта и внедряването на допълнителни услуги за туристите. Освен работни места, разработването на археологическата местност е осигурила трайна перспектива за селото.

В селото вече има ресторанти, готви се строителството на нови заведения и хотели. Янкова призова хората да са още по-инициативни и да предлагат на гостите местни храни, художествени произведения, сувенири. Това ще позволи разкриването на заетост и допълнителни доходи

 Ще бъде създадена и младежка неправителствена организация, която да стимулира създаването на проекти, заетост и възможност за дейност, която да носи доходи и да позволи развитие на културния живот.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини