Административно: 1/3 от избирателите аут за вота

Председателят на ОИК Веселина Тенчева

Голяма част от желаещите да пуснат бюлетини няма да могат да направят това до края на изборния ден. 1/3 от Секционните избирателни комисии са засипали с жалби Общинската избирателна комисия (ОИК), че гласуването върви много бавно. Тълпи от хора са окупурали секциите, но те няма да успеят да гласуват, въпреки желанието си. Копия от жалбите им е изпратени и до ЦИК. За инфарктната ситуация съобщи председателят на ОИК Веселина Тенчева. Тя допълни, че въпреки сериозния проблем, все още няма изрично решение на ЦИК да бъде удължен избория ден.

Изборите трябва да приключат в 19.00 часа, но ако има желаещи да гласуват секции ще затворят в 20.00.

43.01 % е избирателната активност за кмет и общински съвет в община Хасково. Бюлетини са пуснали 36 100. За президент и вицепрезидент са гласували 35 936 или 35.11 %.

В секциите в Въгларово, Мандра, Брягово и в хасковското читалище „Заря“ изборният процес е спрян от 3 часа заради липса на бюлетини, информираха от ОИК. Хората от селата са недоволни и заплащат с гражданско неподчинение. Те заплашват, че ако не успеят да упражнят своя вот, няма да позволят попълнените бюлетни да напуснат секциите.

„Опитвам се да се свържа с г- жа Мандаджиева от общината, която отговаря за доставянето на изборните материали, но не успявам. Достътъчен брой бюлетини се пазят в Областна администрация, но някой от кметството трябва да ги достави на секциите. Говорих с Нели Станева, която е временно изпълняваща кмет на града. Тя обеща да провери случая“, коментира друг сериозен проблем в избория ден Тенчева.

По информация на Haskovo. Net преди минути в секцията в село Въгларово са получили бюлетини, но недостъчни.

Сред казусите, които създават изключително напрежение, е и заличаването на избиратели от списъците.

Това са хора, които от години живеят в Хасково, но настоящият им адрес е в чужбина. „ОИК не може да вземе решение и да корегира това. Списъците са съставят от ГРАО, те пък взимат информация за настоящите адреси от МВР“, допълни Тенчева.

30 жалби са проверявали от ОИК в избория ден.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини