Как да преодолеят насилието в училище умуваха в Димитровград

Кръглата маса по темата насилие в училище събра на едно място, педагози, социални работници, представители на полицията и медиите

Споделянето на училищните проблеми на децата в семейството е един от най-простите и ефикасни начини да бъде преодоляно насилието в учебните заведения. Около това мнение се обединиха участниците в днешната кръгла маса, посветена на проявите на агресия в училище. 

Инициативата е на димитровградската фондация "Подари усмивка", която от няколко месеца работи по проект под надслов "Училището- място за толерантност и уважение". Разработката се реализира в две димитровградски школа - ОУ"Алеко Константинов" и Химическата гимназия "проф.д-р Асен Златаров".

Освен да споделят, специалистите смятат, че децата трябва да се научат първо различават различните форми на насилие- обида, агресия, побой. Според Наталия Делчева от фондация "Подари усмивка", днешните ученици не приемат обидата като форма на насилие. Най-често обект на този вид тормоз са учениците в България между 11 и 14 години, което едва ли не е ежедневие между децата.

За да провокират самите школници по темата агресия, инициаторите на проекта са решили да ги включат в отделните етапи. Освен с разговори, те са въвели сред класовете в двете училища Книга на добрите дела. В нея децата вписват, нещо което са направили с положителна насоченост. Към момента резултатите сочат, че димитровградските деца смятат за добро дело, спасяването на човешки живот, а не дребни жестове като този да помогнат на съученик с химикал например.

Децата са активни участници в проекта за превенция на насилието

Статистиката сочи още, че над 1 600 са случайте на насилие по които Държавната агенция за закрила на детето работи годишно. Най-голям е процентът на насилието в семеството -77,6, след това идва тормоза в училище, който засяга 7% от децата. Българчетата най-често са малтретирани физически, след това психически, а около 9% от случаите в България са на сексуално насилие.

Презентация по темата насилие направи Наталия Делчева от "Подари усмивка"

Кръглата маса по актуалния проблем с агресията в училище уважиха кандидадът за кмет от "Да за Димитровград" Катя Панева и общинският съветник от коалицията Антония Филева.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини