Викаш КАТ за катастрофа, глобяват теб. Преглед на националния печат

Вестниците в понеделник отделят място на държавния бюджет за  идната година.

„В бюджета за 2012 г. еврофондовете и социалните разходи са над 50% от общите държавни разходи.

Заложено е еврофондовете да достигнат 5,5 милиарда лева (включително земеделските субсидии и националното съфинансиране). Това е почти удвояване спрямо предходната година и без съмнение е огромно предизвикателство за администрацията.

За да бъдат постигнати тези цели, всеки месец трябва да бъдат усвоявани над 450 милиона лева от еврофондовете.

Звучи амбициозно и трудно, но в крайна сметка това е един огромен ресурс от финансиране и би било жалко да не се използва в година, в която бюджетът няма кой знае какви допълнителни възможности за финансиране.

За да сме сигурни в изпълнението, трябва да се помисли за стимули и наказания за ведомствата според това доколко успяват да изпълняват проекти и да ги завършват в срок.

Например министърът на финансите и министърът на еврофондовете да имат право да намаляват бюджетите на министерствата, които имат забавяне в еврофондовете. Такива или други подобни стимули са задължителни, ако искаме да постигнем резултати." - пише в. „Труд".

„Голяма част от спорните моменти в Бюджет 2012 ще търсят решението си в парламента. Министерският съвет ще приеме окончателно основния финансов закон на държавата в понеделник (днес - б. р.) и след това той веднага ще влезе в Народното събрание. Одобряването в МС ще е по-скоро протоколно, защото дебатите между министрите минаха още на предишното заседание, обясниха източници от кабинета.

Народните представители ще трябва да решават въпроси, по които няма съгласие. Между тях са и парите за здравеопазване...
В понеделник ще стане ясно дали от догодина ще се вдигнат обезщетенията за гледане на дете от 1 до 2-годишна възраст. След тристранката финансовият министър даде знак, че е склонен да повиши парите на майките от 240 на 270 лв. Друга спорна тема, която ще претърпи развитие, са условията за получаване на обезщетения за безработица, болнични и майчински. В проектобюджета на държавното обществено осигуряване е предвидено затягане на режима." - информира „Стандарт".

В. „Сега" помества публикация, свързана с бюджетните разходи:

„Въпреки призивите за затягане на коланите министерствата и агенциите се надпреварват в харчовете за покупки на луксозни автомобили. Агенция "Пътна инфраструктура", "Митници" и Министерството на транспорта вече пуснаха обществени поръчки за доставка на скъпи возила, показа проверка на "Сега" в регистъра на обществените поръчки.

Лидер е Националната агенция "Пътна инфраструктура", която обяви търг за покупката на 26 високопроходими автомобила. Те ще бъдат взети на лизинг, а прогнозната им стойност е почти 1.5 млн. лв. Ведомството държи колите да са с бордкомпютър и подгряване на предните седалки...

На нови автомобили ще се возят и служителите в агенция "Митници", която също обяви публичен търг за избор на фирма, която да се заеме с обновяването на автопарка. Поръчката е за доставка на 10 вана с прогнозна стойност 780 000 лв. Ведомството на Ваньо Танов има изисквания само към фирмата доставчик. Тя трябва да бъде производител или официален представител на производителя на автомобилите, да докаже техническите си и професионални възможности и да разполага със сертификати за качество."

В. „Дневник" също отделя място на финансовата тематика, но  насочва вниманието към европейските проблеми:

„Европа не трябва да очаква от Китай да бъде "спасителят" от дълговата криза, въпреки че Пекин ще направи каквото може, за да помогне на приятел в нужда. Това се казва в коментар на държавната китайска агенция "Синхуа", цитиран от "Ройтерс". Представители на Европейския спасителен фонд се опитаха в събота на убедят Китай да инвестира във фонда.

Въпреки че Китай изрази увереност, че Европа ще преживее тази криза, страната не е отправила публично предложение, че възнамерява да купи още европейски държавни облигации. "Синхуа" допълва, че Китай няма да стои безучастно, докато нейният най-голям търговски партньор има проблеми.

"Жестът на добра воля от страна на Пекин е красноречив отговор на коментарите, че Китай е сериозен конкурент на Европа. Въпреки различията в икономиката, политиката и културата Китай и ЕС все още са добри приятели и партньори", се казва в коментара на китайската агенция. Все пак при тази безпрецедентна криза в Европа Китай нито може да поеме ролята на спасител на европейците, нито пък може да даде необходимия "лек" за болестта на ЕС, добавя "Синхуа". Очевдино е, че решаването на проблемите в ЕС изцяло зависи от самите европейци. Китай може да помогне, но като приятел."

На фона на спорове около средствата за здравеопазване у нас в. „24 часа" публикува материал за необходимостта от центрове за лечение на болката:

„Крайно време е и у нас да се изградят специализирани центрове за лечене на болката, заяви вчера полк. доц. Николай Петров, началник на катедра по анестезиология и реанимация във ВМА и председател на дружеството на анестезиолозите у нас.

В развитите страни отдавна имало възможност за диагностика, установяване на причините за болка и различни методи за лечението й. Петров обеща, че това ще стане и у нас.

Около 1000 души всяка година умират у нас при пътнотранспортни произшествия, каза още той. Други 10 хил. били ранените. За 2011 г. жертвите са 800. Пътните инциденти у нас надхвърляли с около 20% средното ниво в ЕС.

Катастрофи са в основата на повечето от травмите особено при младите. Травмите пък водели до 10% от смъртността."

В. Сега информира, че който извика КАТ при катастрофа, може да получи акт за нарушение:

„Всеки, който извика КАТ при пътнотранспортно произшествие, го грози акт за административно нарушение, дори да е невинен, алармираха потърпевши. В един от случаите например става дума за катастрофа, при която автомобил се забива в задницата на друга кола. Потърпевшият, който очевидно няма вина, не се възползвал от двустранните констативни протоколи и настоял да се извика КАТ. Но за изненада, когато дошли пътни полицаи, му съставили акт и на него по общ текст от закона за движение по пътищата - че не се бил съобразил със ситуацията. На настояването, че колата е минала на зелен светофар и се движи по правилата, полицаите дали да се разбере, че така се случва, като ги разкарват и занимават с незначителни катастрофи. Според потърпевшите обаче става дума за ПТП с нанесени сравнително големи щети на автомобила при очевидна вина на другия водач.

В наредба на МВР и Комисията за финансов надзор е посочено, че при леки катастрофи водачите съставят двустранен констативен протокол, който им е даден от застраховател при сключване на застраховка "Гражданска отговорност". Според тези правила КАТ посещава ПТП-та само ако има ранен или загинал човек, когато движението е задръстено от катастрофиралото моторно превозно средство, при случаите с участие на кола с чуждестранна регистрация, при съмнение, че произшествието е предизвикано или има участник, който е пиян или под въздействието на наркотици, и когато нанесените щети на колите са големи. Такъв точно е посоченият пример."

Вестниците информират и за акция, при която са заловени 42 кг хероин:

„Около 17 ч. вчера на граничния пункт при Дунав мост при щателна проверка на лек автомобил "БМВ Х 5" са били открити 54 пакета хероин с общо тегло 42 килограма. Пакетите били укрити в предните калници на колата.

На място са задържани собственикът на колата К.И. (44 години) и 19-годишната му дъщеря И.И. от Карлово. По същото време в Карлово са заловени и останалите членове на групата - Т.А. (52 години), осъждан за кражби, обсебвания и измами, и Д.С. (30 години).

По време на операцията освен намерения наркотик антимафиотите са иззели общо 1050 евро, множество мобилни телефони, ползвани от членовете на групата, компютърна конфигурация, джип "БМВ Х 5" и "Фолксваген Пасат", в който е намерен огнепроводен шнур." - пише в. „Дневник".

„Трима мъже и тийнейджърка от Карлово са задържани в ареста в Пловдив. Организираната престъпна група се е занимавала с контрабанда на хероин. Групата бе неутрализирана вчера при специализирана операция по линия на международния наркотрафик...

Работата по случая продължават служители от отдел БОП - Пловдив и Окръжна прокуратура - Пловдив, със съдействието на Областната дирекция на МВР - Пловдив." - пише по същата тема в. „24 часа".

„Труд" информира, че археолози са въстанали срещу заповед на  Вежди Рашидов:

„Археолози скочиха и възроптаха срещу заповед на министъра на културата. Според тях с нея Вежди Рашидов разпорежда уникалните находки, които са открити преди месец при проучвания на древен обект от римската епоха край Дряново, да бъдат предоставени на музея в Габрово.

Нареждането разгневи откривателите д-р Илиян Боянов от Нов български университет и научния консултант доц. Павлина Владкова от Регионалния исторически музей (РИМ) във Велико Търново.

За случая са алармирани районната прокуратура в Дряново, РИМ в старата столица и Института по археология към БАН.

Ябълката на раздора са находки от много значим древноримски обект. Това е тържище, което първоначално се е водило към територията на Августа Траяна (бел. авт. - днешна Стара Загора), а след това преминава към древноримския град Никополис ад Иструм, който е разположен край великотърновското с. Никюп. Проучвания на обекта през 1958-1960 г. е правил археологът Богдан Султов. След 51-годишно прекъсване през септември т. г. разкопките били възобновени. Проучването започнало по настояване на НБУ..."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини