В Неохим пак се тестваха за СПИН

За втори път през октомври екип на Регионалната здравна инспекция от Хасково, прави тестове за ХИВ на работниците и служителите от торовия производител, обясниха от пресслужбата на дружеството. Инициативата е заради проявен интерес от тяхна страна на неохимци.

На 4 октомври 64 души се подложиха на изследването, което е напълно безплатно и анонимно. На 31 октомври още 30 желаещи да проверят дали са носители на вируса на СПИН посетиха специално отредения кабинет за целта в служба „Трудова медицина“.

Пред работещите в "Неохим" д-р Мария Георгиева от РЗИ поясни, че не е нужно да имаш рискови контакти, за да се разболееш от чумата на ХХ век. Достатъчно е да се убодеш на изхвърлена игла от спринцовка на плажа, примерно, или да си преболедувал туберколоза, хепатит, да са ти преливали заразена кръв. Затова според специалистите, профилактиката за ХИВ-вируса е препоръчителна поне веднъж годишно. На всички, посетили кабинета, екипът  подаряваше презервативи и лубрикант.

Профилактичната мярка е съвместна инициатива на „Неохим“ АД и РЗИ- Хасково, в рамките на програмата „Превенция и контрол на ХИВ-СПИН на Министерството на здравеопазването, припомниха от пресслужбата на торовия завод.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини