1/3 от работещите у нас са бедни. Преглед на националния печат

Вестниците в петък отделят внимание на доходите на работещите българи, както и на   пенсиониращите се.

„1/3 от работещите у нас са бедни" - констатира в. „24 часа".

„Повече от 670 000 българи у нас работят, но въпреки това тънат в бедност, съобщи Виолета Иванова, специалист в Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ. Това са 30,5% от наетите в държавата 2 199 445 души.

Възнагражденията им са под 75% от средната работна заплата в страната. Варират от 313 до 494 лв., което практически им позволява да си купят само най-евтината храна и да платят неотложните за дома ток и отопление.

18 икономически сектора от общо 96 бълват работещи бедни, сочат изследванията.

Най-тежко е положението в почистването на сгради, чистенето на машини, на влакове, автобуси, дератизацията на кораби, озеленяването. Там възнаграждението е приблизително 313 лв. при 699 лв. средна заплата за страната.

В подобно положение са и наетите в т.нар. други персонални услуги - пране, химическо чистене, част от фризьорки, козметички, масажистки, маникюристки и педикюристки, гримьорки, персоналът в студиа за татуиране и пиърсинг, ваксаджии, портиери, пикола, част от персонала на бюрата за запознанства и услугите по осигуряване на компаньонки на секстелефони.

Най-много са бедните в търговията на дребно - 204 935.

Следват производството на облекло, ресторантьорството и хотелиерството." - се казва в публикацията.

„Два пъти по-бедни сме от 1990 г." - гласи заглавието на статия във в. „Стандарт".

„Джобът ни е наполовина по-празен спрямо 1990 г. Това каза членът на УС на БНБ проф. Стати Статев по време на национална конференция на тема "Застрахователния и осигурителен пазар".

Статев направи презентация, на която стана ясно, че към 2009 г. нивото на реалните доходи на домакинствата се равнява на едва 53% от доходите ни през 1990 г., по данни НСИ. По думите му замразяването на заплатите през 2010 и 2011 г. означава, че към днешна дата положението е същото.

"Отрицателните лихвени проценти в миналото изядоха реалните доходи на българина. Неусетно финансирахме с парите си тогавашния бюджетен дефицит", смята Статев.

Анализът му обхвана и една друга тревожна статистика. Едва 3% от доходите ни идват от стопанска дейност. За сравнение този показател е бил 20% през 2003 г." - пише вестникът.

В. „Труд" информира, че „чиновниците са най-ощетени при пенсиониране":

„Българите със статут на държавни служители ще бъдат най-засегнати от новата реформа в обезщетенията при пенсиониране, която правителството планира да въведе с бюджета за догодина.

С преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавното обществено осигуряване, който вече е внесен за одобрение от Народното събрание, се предвижда държавните служители, които излизат в заслужен отдих, да получат финансова компенсация в размер на половин заплата за всяка година стаж, но не повече от 10 брутни възнаграждения. Излиза, че за да заработят максимума по закон, чиновниците трябва да работят 20 г. със статута на държавен служител. Тъй като тази категория работещи съществува от 2000 г., едва през 2020 г. човек от администрацията ще може да се похвали с такъв бонус, защото заработените години от времето до 1999 г. не се зачитат при това калкулиране.

Към момента държавните служители можеха да получат при пенсиониране по една заплата за всяка година стаж, но не повече от 20. При сегашното положение максималният бонус при оттегляне би бил 10 заплати.

Същевременно българите на трудов договор при пенсиониране вземат 2 заплати, а ако в последните 10 години са работили при един и същ работодател - 6, повелява Кодексът на труда.

Така човек на трудов договор с 10 години стаж ще вземе шест заплати при пенсиониране, а държавен служител със същия стаж - пет, излиза от новата реформа на кабинета.

В същото време обаче чиновниците на т. нар. служебно правоотношение ще запазят другите си привилегии - те не плащат осигуровки и пари за здраве, а само данъци върху доходите. Заради това получават по-големи нетни заплати спрямо всички останали българи.

От реформата на кабинета няма да пострадат единствено служителите на МВР."

„Никой от МВР няма да загуби 20-те заплати при напускане" - пише по същата тема в. „Сега".

„Чиновниците в МВР, които не изпълняват полицейски задължения, ще запазят непокътнати 20-те си обезщетения при напускане на системата. Определените от премиера Бойко Борисов като чантаджии няма да бъдат засегнати от орязването на обезщетенията на всички държавни служители, защото са назначавани в системата по закона за МВР и законът за държавния служител не важи за тях. В Министерството на отбраната ще бъдат засегнати едва 400 служители, защото повечето цивилни работят по трудово правоотношение, показа проверка на "Сега". Намалението на компенсациите при пенсиониране на чиновниците бе въведено именно по повод високите обезщетения в МО и МВР." - информира всекидневникът.

Системата на здравеопазването също е във фокуса на петъчните вестници.

„Спешната помощ може да мине към болниците" - съобщава в. „Дневник".

„В момента текат консултации с директорите на по-големите болници и всички били съгласни, че Спешната помощ трябва да премине към областните центрове. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като преряза лентата на ново отделение по хемодиализа в "Пирогов"...

Около 1200-1300 души от администрацията на Спешната помощ ще останат без работа, ако звеното бъде преместено към областните болници, уточни Борисов. Той определи администрацията като "паразитни структури", защото се "дублират навсякъде". Според Борисов, когато Спешната помощ премине към областните болници, заплатите на лекарите, които работят там, ще се удвоят.

Здравният министър Стефан Константинов заяви, че прехвърлянето на Спешната помощ към областните болници е идея, която, ако бъде одобрена, би могла да се реализира за около година." - допълва вестникът.

В. „Труд" информира за препоръки на омбудсмана към здравната каса:

„Омбудсманът Константин Пенчев се изправи срещу Националната здравноосигурителна каса заради погазените права на всички българи, които си плащат здравните осигуровки, и заради грубо отношение към хронично болните.

Това става ясно от писмо с препоръки на обществения защитник. На Пенчев са се оплакали хора, които пътуват зад граница, налага им се да се лекуват, но не им признават т. нар. временни удостоверения на касата, заместващи европейската здравна карта. В резултат болните си плащат уж гарантираната спешна помощ. Причината е, че бележката е на български. "Не е вярно, текстът е двуезичен", твърдят обаче от здравната каса.

Омбудсманът настоява да се спре лошата практика протоколите за лекарствата на хронично болните да се бавят с месеци. Той иска да се подобри и комуникацията между чиновниците и пациентите.

Пенчев е възмутен от големия хаос с издаването на временните удостоверения от здравната каса, които от няколко месеца заместват европейската здравна карта. С нея се гарантира безплатна спешна и неотложна помощ на осигурените българи на територията на ЕС. Хартиените удостоверения обаче не се признават от лекарите зад граница. Защото на бланката единствено името на човека е изписано на латиница, а останалият текст, който обяснява, че той е здравноосигурен, е на български."

„Правят ин витро без нужда, за да вземат пари" - алармира в. „24 часа".

„Ин витро клиники често прескачат далеч по-евтиното лечение на мъжкото безплодие и съветват двойките с репродуктивни проблеми директно да минават към скъпите процедури за изкуствено оплождане, твърди д-р Александър Заимов, един от малкото лекари специалисти по мъжко полово здраве у нас...
Поне 200 000 са бездетните семейства у нас, а в половината от случаите репродуктивните проблеми са свързани с мъжа...

През последните години държавата дава все повече пари за ин витро. Една двойка може да получи общо до 15 000 лв. за три опита. Част от парите отиват за хормонално стимулиране на жената, но останалите остават в клиниките. Това е печеливша дейност, смята д-р Заимов. Според него лечението на мъжа с медикаменти излизало далеч по-евтино." - пише вестникът.

Друга водеща тема в печата е решението на НАС да отмени назначението на Владимира Янева като председател на СГС.

„Върховният административен съд (ВАС) отмени назначението на Владимира Янева като председател на най-големия съд в страната - Софийския градски съд. Според решението изборът е станал при тайно гласуване, a това е определено като нарушение на едно от задължителните правила за начина, по който се избират административни ръководители в съдебната власт. Делото беше по жалба на другия кандидат за поста Величка Цанова. Решението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок. С този мотив Янева отказа да коментира и обяви, че ще обжалва.

Становището е безпрецедентно, защото е подписано от двама (Соня Янкулова и Юлия Ковачева) от тримата членове на състава, който е гледал жалбата. Съдия Иван Раденков  е отказал да подпише решението и си е направил отвод "след произнасяне на съдебния състав, изготвяне на съдебното решение и подписването му от 2-ма от членовете на състава", става ясно от решението. Според юристи, цитирани от "Правен свят" за отвода са необходими мотиви и за него не може да има само декларация. Според тях това е крайно скандално и застрашава сериозно авторитета на Раденков като магистрат." - пише „Дневник".

„Предизвикалият множество скандали, оставки от Висшия съдебен съвет и критики от Брюксел избор на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд бе отменен вчера от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Според върховните съдии е нарушена процедурата - изборът е трябвало да бъде извършен с явно гласуване, докато вотът във Висшия съдебен съвет за Янева е даден тайно...

Изборът на Янева бе атакуван от конкурентката й за шефския пост Величка Цанова. В жалбата си тя твърдеше, че решението на ВСС е незаконосъобразно, постановено при нарушение на правилата и най-вече при липса на мотиви. Янева, която има едва 4 години ефективен съдийски стаж, бе избрана за шеф на ключовия съд на 30 май. Тя спечели 18 гласа "за" след балотаж, след като четирима от ВСС за няколко минути и без дебати между двата тура пренасочиха гласа си от Цанова към Янева. ВСС пренебрегна подкрепата на 109 столични съдии, които пратиха подписка за Цанова, както и по-добрата й професионална атестация. Върху избора останаха съмнения, тъй като Владимира Янева е семейна приятелка с вътрешния министър Цветан Цветанов и спечели с точно толкова гласа, с колкото се твърдеше седмици преди вота." - допълва  темата в. „Сега".

В. „Стандарт" също помества публикация по темата:

„ВАС свали от поста шефката на Градския съд Владимира Янева... "Няма да коментираме. Решението не е влязло в сила и ще бъде обжалвано. Предстои гледането на делото пред петчленен състав на ВАС", заявиха за "Стандарт" от пресцентъра на Софийски градски съд.

Становището е безпрецедентно, защото е подписано от двама от тримата членове на състава, който е гледал жалбата...
"Решението е недопустимо и скандално - това не са условията на чл. 236, ал. 3 от Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). Става дума за отвод, а не за предвидените в ГПК там смърт и трайна невъзможност. Пуснал съм молба за отвод на всички съдии още на 31 октомври, защото в медиите изтече информация за решението на делото. Решението е опорочено с нарушаване на тайната на съвещанието", заяви за "Стандарт" Румен Еленски, адвокат на Владимира Янева."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини