Земята е на път да се затопли с 3,5°C

Обсъжданите сега ангажименти за намаляване на парниковите емисии поставят нашата планета под угрозата от затопляне с 3,5 градуса по Целзий вместо с максимум 2 градуса по Целзий.

Това сочат резултатите от изследване, представени на конференцията за климатичните промени в Дърбан, съобщи Франс прес.

Със сегашните темпове на увеличаване на парниковите емисии правителствата ще имат на разположение само четири години, за да обърнат в обратна посока тази тенденция и да избегнат по-късни големи разходи за постигане на целта, одобрена от международната общност през 2010 г. - затопляне на планетата с максимум 2 градуса по Целзий.

Светът е под заплахата от голямо затопляне и големи разходи, заявиха учени, провели изследването по поръчка на неправителствената организация "Клаймит аналитикс" и консултантската фирма "Екофис".

Целта затоплянето на планетата да е с максимум 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха бе одобрена от международната общност в Канкун, Мексико, миналата година.

Такова затопляне би позволило да се ограничат най-сериозните последствия от климатичните промени.

За да се постигне тази цел, редица страни обещаха да намалят парниковите емисии.Температурите са се повишили с 0,8 градуса по Целзий от прединдустриалната епоха.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини