Димитровград с малко над 3 000 000 задължения по кредитите

Председателят на ОбС Стефан Димитров и кметът Иво Димов не рядко влизаха в конструктивен спор на сесията днес по важни за общината докладни

3 134 352 лв., заедно с главницата са задълженията на община Димитровград за 2012 година по обслужването на кредитите, които са теглени в предния мандат. Това стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет по време на дебатите за изграждането на пътна инфраструктура в т.нар. Промишлена зона в кв.Мариино.

Повод за дискусии стана докладната, внесена от Катя Панева от "Да за Димитровград", в която се настоява за ремонта в зоната общината да тегли кредит. Срещу това възразиха от ГЕРБ, които смятат, че е надвишен с 0,52% лимита по Закона за общинския дълг, затова тегленето на нови заеми е незаконосъобразно.

Съветникът Веселин Милев от същата група изнесе данните за задълженията на общината по  кредитите, което бе посрещнато одобрително от председателят на ОбС Стефан Димитров. Според бившият кмет, така става ясно, че писанията в медиите за дълг на Димитровград по теглените заеми от 7 000 000 лв. са неверни.

Кметът Иво Димов призова да се следват приоритетите и каза, че няма нищо против реконструкцията в Промишлената зона, като това може да бъде заложено в бюджета за 2013 година например. Димитър Хаджииванов от групата на "Лидер" предложи нещата да не се решават на парче, а да се изготви цялостен преглед на пътната мрежа в общината и да се проследи какво е нейното състояние, като така се прецени кои са проблемните участъци.

Вносителят Катя Панева изтегли втората част от своята докладна, в която се възлага на градоначалника да осигури финансиране и изпълнение на проекта. Панева коментира, че ще настоява за решаване на проблема и той ще бъде предложен отново на съветниците на друга сесия.

В крайна сметка на кмета Иво Димов бе възложено да организира изработването на цялостен проект за проектиране на проблемната зона, където се намират редица димитровградски фирми. Проектирането включва ремонт на пътя, ВиК реконструкция, улично осветление и др. В гласуването участваха 30 съветника, 27 бяха "за", трима се въздържаха.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини