Неохим подпомага образованието в Аграрния университет в Пловдив

Изпълнителният директор на „Евро Ферт” АД Петър Томов връчи на специална среща платежно нареждане за 11 519. 78 лв. на ректора на пловдивския Аграрен университет проф. Димитър Греков. Това се случи на среща с ръководството на висшето учебно заведение, информираха днес от пресслужбата на торовия завод. На нея са присъствали и директорът на дирекция „Управление и развитие на човешките ресурси” в „Неохим” АД Стефан Димитров.

Сътрудничеството е резултат от подписания на 1 август миналата година тригодишен договор за съвместно сътрудничество между търговския представител на торовия производител „Неохим” и единствения държавен Аграрен Университет в България. С него „Евро Ферт” се ангажира да заделя за нуждите на образованието в университета по 0,10 лева за всеки продаден тон амониева селитра. Вече преведената сума е акумулирана през последните четири месеца на м.г.

Представители на „Евро Ферт” ще участват при актуализиране на учебните програми за различните специалности и степени на обучение според изискванията на селскостопанската практика и пазара на труда. По заявка на дружеството ще се организират съвместни курсове, касаещи новите тенденции в областта на торенето на селскостопанските култури.

Университетът и торовия завод ще посещават производители за обследване на фитосанитарното състояние на посеви, третирани с торове на „Евро Ферт”, ще организират и открити дни на демонстрационните полета в учебно-опитната експериментална база на университета в град Пловдив. Обмислят се и варианти за разработване на съвместни проекти по национални и международни програми.

 

Търговският представител на „Неохим” АД ще може да организира обучение на производители в базата и с преподаватели на Университета. „Евро Ферт” АД пък се наема да инициира конкурси на студенти и докторанти по зададена тема за научно-приложни разработки, осигурява и наградния фонд. За абсолвентите с отличен успех и изяви в научни форуми, олимпиади и конкурси дружеството осигурява парични стимули. Ректорът на университета проф. Димитър Греков заяви, че не са много фирмите в България готови на взаимопомощ по такъв коректен начин. И още – че сътрудничеството е от голяма полза и за двете страни.

Неохим”АД също ще подаде ръка на Аграрния Университет, увери директорът на „УРЧР” Стефан Димитров на срещата. Докторантите ще могат да изведат част от изследванията си в лабораториите на завода. Ще се приемат студенти както на краткосрочни, така и на преддипломни стажове.Учените от университета ще работят заедно с представители от „Неохим” по проблемни въпроси на производството и реализацията на продуктите. Торовият производител и висшето учебно заведение ще се представят общо на изложения и реклами.Ще търсят възможности за публично-частно сътрудничество. На първо време катедра „Агрохимия и почвознание” ще изпрати преподаватели и студенти в лаборатории „Почви” и „Азотни торове” на завода, която разполага с модерна апаратура и висококвалифицирани специалисти, обследващи почви от цяла България.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини