Идва още сняг

Жълт код е обявен в 17 области на страната. Кодът е в сила за Северна България, част от Западна и Южна България, съобщиха от НИМХ.

В Северна България кодът е обявен заради много ниски температури. Мразовито, но и с валежи от сняг ще бъде в областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Габровска, Ловешка. Ниски температури без обилен снеговалеж се очакват във Великотърновска, Търговищка, Русенска, Разградска, Шуменска и Силистренска области. Жълт код за обилен снеговалеж е обявен за областите Кюстендилска, Пернишка, София област и София град, както и за Смолянска област.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но хората трябва да бъдат внимателни.

В областите с жълт код новата снежна покрива ще бъде около 10 сантиметра.

Пътните настилки в страната са заснежени и заледени, като пътните служби ги обработват и опесъчават, съобщиха от СБА. Поради мъгла е намалена видимостта до 100 м. в района на Вакарел.

Пътните настилки на магистралите "Люлин", "Тракия", "Хемус" и "Марица" са мокри.

Остава забраната за движение на МПС с маса над 10 т по републиканската пътна мрежа в областите Силистра и Хасково, а в област Смолян всички автомобили трябва да са с вериги, товарните - без ремаркета и полуремаркета.

Въведена е временна организация на движението по пътя Хасково-Харманли-Капитан Андреево, с контролирано пропускане на превозните средства, до нормализиране на пропускателната способност на пътя.

Затворени за всички превозни средства са проходите Етрополе-Златица, Твърдица-Елена, Върбишки, Троянски, Айтоски. Проходът "Вратник" е затворен за превозни средства над 10 т., като всички автомобили трябва да са с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета. През Дюлинския проход се допускат само леки автомобили, които трябва да бъдат задължително с вериги.

На "Шипка" е забранено преминаването на МПС над 10 т., а а на "Айтоски" - над 20 т. През "Петрохан" също не се допускат автомобили над 10 т., като товарните трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

През проходите "Превала", "Пампорово", "Рожен" и "Печинско" движението за всички МПС трябва да се осъществява с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета.

Опасност от падащи камъни има на Искърското и Кресненското дефиле, "Хаинбоаз" и пътищата Мездра-Ботевград, Видин-Монтана, София-Варна при с. Пролаз, Търново-Дряново-Габрово-Шипка, Симитли-Гоце Делчев, Пещера-Батак - Шарена Поляна, Самоков-Дупница и др.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини