Димитровградчани търсят психолози и юристи, за да решат проблемите си

Координаторът в Бюрото за иновативни социални услуги Антония Филева

96 жители на Община Димитровград са потърсили услугите на Бюрото за иновативни социални услуги, което се помещава в сградата на Българо-гръцкия център. По-голям е броят на жените, обърнали се към този вид помощ -76. Само 20 представители на силния пол са имали нужда от подкрепата на специалистите, работещи там.

Година след като Бюрото заработи в Димитровград, отчет за стореното направи координаторът там Антония Филева. Тя допълни, че на хората са предоставяни и различни видове консултации - психологически, юридически, семейни, социални, като най-голям е броят на хората, потърсили помощ от психолог.

Екип от трима психолози, трима юристи, консултант по трудово посредничество и координатор работи по  5 различни програми, за да помага на хората от града и общината. Сред тях са социално-психологическо и юридическо консултиране на пострадали от домашно насилие, консултации по трудово посредничество, консултиране на двойки, който живеят в среда на насилие, а също и помощ на лица, извършители на насилие.

Филева припомни, че Бюрото за социални услуги съществува, благодарение на проект, реализиран в три града – София, Пловдив и Димитровград. Партньор е Асоциация "Анимус", която в София предоставя помощ на семейства, преживели насилие. В Бюрото в Димитровград такива консултации дава Галя Георгиева.

Сега разработката е към своя край, но ще се опитаме да продължим съществуването на Бюрото за социални услуги, коментира още Филева. Според нея, жителите на общината имат нужда от този вид дейност и различна подкрепа. "Това е една качествена и необходима социална услуга, особенно за хората, преживели домашно насилие", убедена е Филева. Защото специалистите, работещи в тази област не са много, а и от значение е опита, придобив в тази сфера.

Заложената по проект цифра на обслужените в Димитровград лица са общо 115 души, от които 80 пострадали от домашно насилие, и 35 извършители на насилие. "По отношение на пострадалите още в края на 2011 година ние бяхме изпълнили предвиденото", каза координаторът. Това обаче не се случи що се отнася за извършителите на насилие. По подписано споразумение за сътрудничество през месец март 2011г. с Районния съд в Димитровград и с този в Хасково насилници е трябвало да бъдат изпращани със съдебна заповед. От програмата за превенция на тези хора с проблеми са се възползвали само самозаявили се лица.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини