В Химията опитаха еврейски хляб и арменска постна манджа

С ястия от различни страни се подсладиха учениците в Химията по проект, спечелен от училището

Втората си инициатива по проект „Традициите – еднакви и различни” реализираха учениците и учителите в Професионална гимназия по химични и хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров”. Те подготвиха хепънинг на тема „Как посрещнахме 2012 година”.

Целта на инициативата е да покаже, че традициите при етническите групи в нашата страна имат не само разлики, но и си приличат, казаха от ръководството на училището. На богатата трапеза изложба бяха подредени традиционни новогодишни ястия от арменската, еврейската, ромската, турската и българската кухня.

Предизвикателство за учителите и учениците от клуб „Работилница за здраве” беше приготвянето на голяма част от предложените ястия, тъй като за болшинството чуваха за първи път.

Присъстващите на инициативата имаха възможност да опитат обреден еврейски хляб – халах, арменско постно мантъ, кешкек, пилаф от булгур,печен петел, печена агнешка главичка и мн. др. Имаше и много любопитни факти, свързани с посрещане на новата година при различните етнически групи: кой облича и си подарява в новогодишната нощ червено бельо, кой посреща Нова година на 12 януари, а кой в края на септември, кой заключва входната врата и никой не може да излезе и влезе в новогодишната нощ и мн. др.

Оказа се, че при всички представени етноси, с изключение на евреите, има Дядо Коледа, но той е с различни имена. За всички обаче стана ясно, че независимо дали се казва Ноел Баба, Гарант Баба или Банго Василий той винаги носи радост и подаръци на послушните.

Много емоции предизвика участието на детската вокално-танцова група „Изгрев” към Общинско предприятие „Детски и младежки център”, състояща се от ученици от ОУ „П. Яворов”. Те изпяха характерни песни за Банго Василий, както и представиха ритуала „Сурвакане”.

Присъстващите на събитието можеха и да спечелят награди, като открият приликите между основните новогодишни ястия и ритуали. Както повелява традицията, изви се кръшно хоро, след което всички имаха възможност да опитат от приготвените с много желание и емоции ястия. Инициативата завърши с отправените пожелания, характерни за еврейския етнос: „Да бъдем главата, а не опашката” и „Щастливите дни да бъдат колкото семенцата на нара”.

Част от приготвеното по проекта

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини