Яйцата извън контрол. Преглед на националния печат

Поскъпването на яйцата и пазарът на храните като цяло са сред водещите теми на вестниците в понеделник.

„Само през отиващата си седмица яйцата са поскъпнали на едро с 3 стотинки - до 33 стотинки за брой, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По региони цените варират като най-евтино на едро стоката се е продавала в Сливен, където за едни брой търговците на едро са плащати межу 22 и 32 стотинки. Най-висока през седмицата е била цената в Русе, Разград, Монтана, Ловеч, Добрич и Враца, като там търговията е била за  33-34 стотинки.
През седмицата са поскъпнали кравето сирене - с 0.2 на сто като достига 4.96 лв./кг, а кашкавалът, тип "Витоша", се търгува средно по 10.32 лв./кг - с 0.3 на сто по-евтино от миналата седмица.
Олиото поскъпва с 1.7 на сто, до 2.45 лева за литър.
Каймата се продава по 4.86 лева за килограм - с 0.6 на сто по-евтино от миналата седмица. Захарта също поевтинява -  с 1 стотинка, до 2.11 лева за килограм.
Брашното, тип "500", поскъпва с 1.1 на сто и се търгува по 0.90 лева за килограм.
При зеленчуците има също противоположни движения." - информира „Дневник".

„Въпреки обещанията на производители, че ще натискат цените надолу, дадени на земеделския министър Мирослав Найденов, яйцата продължават да поскъпват. През миналата седмица цената им на едро е стигнала средно 33 ст., което прави увеличение от 10%, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата...
Една от пренебрегваните причини за по-ниските цени на яйцата в някои страни в Европейския съюз е диференцираната ДДС ставка, заяви Ивайло Гълъбов от Съюза на птицевъдите в България вчера по Дарик радио. На практика обаче цените в Европа били изравнени, дори имало интерес от чужбина към българските заради по-атрактивната им производствена цена." - пише в. „24 часа".

„Въвеждането на БДС за кашкавала е пълен провал" - съобщава в. „Сега".
„Нито едно преработвателно предприятие в страната не произвежда кашкавал по българския държавен стандарт (БДС) и само пет са производителите с одобрена документация за сирене по БДС. Старият стандарт се оказа неприложим и дори отстъпва пред използваните от компаниите нови стандарти, съобщи за Investor.bg представителят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки.
Връщането към БДС за хляба, лютеницата, месните и млечните продукти беше наложено от министъра на земеделието Мирослав Найденов и Агенцията по храните като контрамярка срещу влагането на растителни вместо млечни суровини и на соя в колбасите.
"При кашкавала новите стандарти, по които произвеждаме, са по-добри заради по-ниското съдържание на сол и киселинност. Освен това процедурите за одобрението на БДС отнемат близо половин година, което отказва колегите да минават по този път", обясни още Симеон Присадашки. Пет компании все пак са успели да преминат през бюрократичните процедури, за да получат одобрение за сирене по БДС, но то е само за износ.
Провалът с новите стари стандарти пролича още миналата година при месопреработвателите, които започнаха да се оплакват, че колбасите по стандарт "Стара планина" не се продават заради по-високата им цена.
Опитите на администрацията чрез стандартите да задължи бизнеса да предлага на пазара само качествена продукция, са популистки, защото не дисциплинират тези, които не ги спазват, коментират предприемачи." - пише „Сега".
Вестникът цитира прогноза на производители, че през април хлябът ще поскъпне с 20-25%.

Постоянна тема за всекидневниците остава разпределянето на финансовите ресурси в държавата.

В. „Дневник" цитира интервю на земеделския министър Мирослав Найденов пред Нова телевизия, в което той призовава земеделските производители "да не клатят лодката":
„На въпрос какво става с обещанието земедеските стопани да ползват гориво с намален акциз, Найденов каза, че даже с финансовия министър обмисляли да заделят 28 млн. лв., с които авансово да подпомагат стопаните за горивото, но пари нямало. Макар че въпросът е поставен от зърнопроизводителите, които протестираха в края на годината, най-голям ефект от тази мярка ще има върху производителите на зеленчуци и животновъдите, обясни Найденов."

В. „Сега"  помества позиция на лидера на ДСБ Иван Костов, че намаляването на ДДС ще облагодетелства монополистите:
„Намерението на вицепремиера Симеон Дянков да свали ДДС до 18% е в полза на монополистите на пазара. Тази мярка може да даде ефект само ако има свободна конкуренция на пазара, каквато у нас няма...
През уикенда финансовият министър Симеон Дянков обяви, че управляващите обмислят да намалят ДДС на два пъти с по 1%. Решението ще се вземе през май, а първата стъпка ще е до края на годината.
Според Костов данъците в България са достатъчно ниски, а инвеститорите са прогонени от монополизираните цели сектори в икономиката, корумпираната администрация и неработещата съдебна система.
"За да се компенсират тези недъзи на системата, управляващите отиват към ниски данъци, но е по-добре да се върви по обратния път. Да се разбият монополите, да се намали корупцията в администрацията, да не се правят враждебни изказвания на бизнеса и тогава данъците може дори да се повишат, защото ние ще станем като Германия"...

Сред най-широко отразените теми в печата е новината, че Меглена Кунева напуска НДСВ.

"Ще подам заявление за напускане на НДСВ. Излизайки от партията, аз не излизам от политиката", обяви тя на пресконференция.
Една от причините да напусне "жълтите" е, че хората, които гласували за нея, са различни от хората, който гласуват за НДСВ. - съобщава в. „Стандарт".

„Неуспелият кандидат за президент Меглена Кунева, която беше министър по европейските въпроси в кабинета на тройната коалиция и първият български еврокомисар, обяви официално, че напуска НДСВ и призна, че вероятно ще направи партия.
След като месеци наред уклончиво отричаше дали изобщо ще е претендент за поста, Кунева остана трета на президентския вот през октомври м.г. и оттогава на всяка среща с медии и симпатизанти отговаря на въпроси дали ще прави партия и ще участва ли в следващите избори. Два месеца след вота тя оглави "България на гражданите" и за пореден път обяви, че към този момент "не заявяват каквито и да било партийни формулировки". Вчера Кунева на същия въпрос повтори, че "няма смисъл от инженерство на партии", но беше категорична, че "няма да се поколебае да направи крачката", ако симпатизантите й пожелаят.
Кунева беше категорична, че ще участват на следващите парламентарни избори догодина и се похвали, че вече има над 10 000 заявления за членство в сдружението. Според Изборния кодекс в парламентарните избори могат да участват само партии, коалиции от партии и независими кандидати." - пише в. „Сега".

„Едно от основните лица на НДСВ - Меглена Кунева, напуска царската партия. Това обяви самата тя на нарочна пресконференция.
"Това е тежко лично решение след дълго обмисляне на лични мотиви и в отговор на актуалните обществени очаквания", каза Кунева, без да навлиза в подробности. Но добави, че по този начин дава пример за политическа почтеност. Това била една от целите на нейното сдружение "България на гражданите", което вече набъбнало до 10 000 членове.
Кунева не уточни дали и кога то ще се превърне в партия. Недвусмислено обаче даде да се разбере, че то със сигурност ще претендира за алтернатива на сегашните партии..." - информира в. „24 часа".

„Според Кунева в момента няма партия, която иска да повиши стандарта на българите, защото бедните и отчаяни хора се манипулират лесно, посочва Кунева.
Тя обяви, че няма смисъл просто в създаването на поредната партия...
„Не заставам срещу партиите, а срещу тъмните сделки между тях", каза Кунева и добави, че ако партиите не представляват интереса на хората, а на определени олигарси, ще продължи да бъде против тях." - пише „Труд".

Вестниците проследяват и дуела за лидерлския пост в БСП.

Вестник „Стандарт" публикува изказване на Сергей Станишев, че който се опитва да цепи столетницата „слиза от сцената":
„Всеки, който се е опитвал да цепи БСП, е губил и е слизал от политическата сцена. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев пред журналисти на въпрос, има ли опасност от разцепление в партията. Той не вярва да има такова.
Според Станишев по-важният въпрос е каква политика води БСП и каква партия е. "Аз отдавна съм заявил, че ще се кандидатирам за председател на партията и знам защо - не заради власт, а защото БСП има действително уникален шанс да се развие следващата година като партия, която е европейска, социалистическа, като алтернатива на ГЕРБ. Първата стъпка бяха президентските избори и очакваме да продължи", посочи Станишев. На въпрос дали партията ще продължи да се развива, ако Георги Първанов стане неин лидер, Станишев заяви: "Имам моите основни съмнения. Моят упрек към него е, че неговата линия към ГЕРБ не е била последователна от 2005 г. досега."

В. „Труд" също цитира Станишев:

„Отдавна съм заявил, че ще се кандидатирам за председател на партията. Не заради власт, а защото партията има действително уникален шанс да се развие в следващата година като партия, която е европейска, социалистическа, с модерна платформа и е алтернатива на ГЕРБ. Първа стъпка бяха президентските избори и това трябва да продължи". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред журналисти преди началото на дискусията.
Попитан дали смята, че това ще продължи, ако лидер стане Георги Първанов, Станишев отговори: „Съмнявам се. Няма как той да ме надприказва като опонент на ГЕРБ. Защото в други моменти поведението на президента тогава е било различно. Всичко трябва да бъде автентично и последователно", добави Станишев.
В началото на седмицата Първанов обяви официално, че ще се кандидатира за председател на партията, за да води лидерска битка с Бойко Борисов. С този си ход Първанов опроверга окончателно собствените си изказвания по време на двата президентски мандата, че няма да претендира за поста на Станишев. Бившият премиер още тогава атакува Първанов по линия на непоследователност спрямо ГЕРБ.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини