Димитровград се сдоби с първите приемни родители по проект

Екипът по проекта- Петя Петкова и Светла Шивачева /в ляво/

Първото приемно семейство и първият приемен родител като част от проекта "И аз имам семейство", който Община Димитровград реализира от декември м.г. са вече факт.

Семейство от Димитровград вече е на път да се сдобие с дете, което ще отглежда у дома. Друга димитровградчанка е решила да стане приемен родител, след като се е наела да гледа дете в неравностойно положение в домашни условия.

Това отчете пред репортер на Dimitrovgrad.bgvesti.net екипа на проекта по приемната грижа, който тукашната администрация стартира по линия на ОП "Развитие на човешките ресурси".

Социалната разработка стана възможна след предоставена безвъзмездна финансова помощ по Оперативната програма, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС.

Според Петя Петкова, хората все още не са наясно както представлява приемната грижа. А тя е два вида- доброволна и професионална. В първия случай всеки, който желае може да вземе у дома дете в неравностойно положение, за който няма кой  да се грижи. Срещу това приемният родител получава месечна издръжка за детето и детски надбавки. Издръжката варира според годините. За дете от 0-3 години тя е 260 лв., за дете от 3-14 години издръжката е 227,50 лв. За тинейджъри от 14-18 години месечно приемният родител взема 260 лв.

При професионалната приемна грижа, желаещият да отглежда малчуган в нужда сключва трудов договор по Кодекса на труда, както и получава съответното възнаграждение. За едно дете то е в размер на 351 лв., за две сумата е 413 лв., а за повече се получава месечно възнаграждение от 405 лв. Професионалният родител получава също детски надбавки, както и сума за месечна издръжка на детето, за която стана дума по-горе.

Освен финансова подкрепа, желаещите да станат приемни родители се обучават предварително. Специалисти са готови непрекъснато да им предоставят информация и консултация при отгеждането на малчугана, както и съдействие при различни проблеми, разказаха от екипа по приемната грижа. Той е на разположение всеки работен ден в Цънтъра за обществена подкрепа в бившето училище "Кл.Охридски".

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини