9-годишният Златко бездомен на рождения си ден, приютяват семейството в хотел

Майка и син пред запечатаното жилище

9-годишният Златко Дамянов, детето на изхвърлените от общинското жилище Славка и Дамян, посреща днешния си рожден ден на улицата. Това стана ясно тази вечер на паркинга пред блокчетата за социално слаби, където бездомната фамилия се прибра, защото няма къде другаде да отиде. Родителите са пълни сираци, отраснали по домове. Днес те бяха изхвърлени от жилището със заповед на кмета на Хасково Георги Иванов. Самият градоначалник отказа да коментира пред Haskovo.net случая.

Публикуваната преди часове информация в сайта взриви форумите и обществото. По телефона се обади Нуршен Малкоч, шеф на дирекцията по общинска собственост. Тя каза, че кметът лично е купил на семейството обзавеждане – печка, пералня, дори чаршафи, при настаняването им в общинското жилище през 2009 година. Семейството обаче обърнало апартамента на бардак, там редовно имало оргии, пиянствало се, имало непрекъснати скандали и многобройни жалби от съседи. От общината били съставили три предписания – да спазват вътрешния ред в блока, както и да ремонтират жилището, което били потрошили.

Думите на Малкоч обаче не бяха потвърдени от съседи. Според Тонка Еленкова от същия вход майката и бащата се борели с живота, отглеждали детето си с грижа и никога не са правили скандали, нито пък оргии. Думите й биха потвърдени от Албена Чанкова, която обитава жилище два етажа под семейството. Имали посещение от полицията миналата година на тази дата, когато празнували рождения ден на малкия. Повечето от гостите били съседите от блока.

Репортер на Haskovo.net се опита да разговаря и с други съседи, но много от тях просто не отвориха вратата. „Страхуват се от кмета”, обясниха други съседи, които също се страхуваха, защото помолиха да не бъдат снимани и да не се цитират имената им. „Не искаме кметът да изгони и нас”, обясниха те.

„Семейството е много работливо, а детето пък им е възпитано. Днес всички сме ревали, като научихме какво са им сторили. Как може?! Това е срамота, безобразие! Къде да отидат тези хора, те са кръгли сираци? А това дете днес къде ще празнува рождения си ден? На улицата? Безбожници”, коментираха оживено съседите, наизлезли на стълбищните площадки.

Час след публикацията за драмата на семейството по телефона се обади и областният управител Ирена Узунова. Тя заяви, че е дълбоко развълнувана от случая. Губернаторката бе категорична, че няма да ги оставят на улицата. Минути след обаждането й пред блока на ул. „Георги Кирков” пристигнаха шефката на дирекцията по социално подпомагане Грета Иванова, която е и общински съветник, придружена от шефката на общинската социална служба Златка Караджова. От думите им стана ясно, че лично областната управителка Ирена Узунова и социалната шефка Грета Иванова поемат разходите за хотел на фамилията за тази нощ. Двете социални шефки разговаряха с майката, за да намерят варианти да ги настанят някъде.

По телефона се обадиха и други граждани. Някои предлагаха да платят наема на семейството, но това е невъзможно, тъй като той е платен до март 2012-а включително.

Междувременно стана ясно, че кметът Георги Иванов, помолен от репортери, е склонил да направи компромис. По думите му семейството трябвало да намери къде да прекара тази нощ, а утре сутринта да отиде при него. Градоначалникът поискал двамата родители да подпишат декларация, че ще спазват обществения ред, за да ги върне обратно в общинското жилище.

Тодор Кръшков

Блокът за социално слаби на "Георги Кирков"
Шефката на социалната дирекция Грета Иванова успокоява майката, че няма да прекарат нощта на улицата
Съседи: Утре може да сме на тяхно място
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини