Вазовци станаха магистрати в Районния съд в Димитровград

    Симулативен съдебен процес организираха днес десетокласници от ПМГ "Иван Вазов" в Димитровград. Младите хора влезнаха в ролята на прокурори, съдии, свидетели и обвиняеми в една от залите на тукашния Районен съд.

    Инициативата е в рамките на образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие" и е част от обучението по предмета "Етика и право". Целта е превенция и получаване на повече информация за структурата и работата на Съдебната власт у нас.ПМГ "Иван Вазов" е едно от одобрените училища да се включи в програмата.

    В залата десетокласниците реазглеждаха казус, при който ученик е задържан при проверка на полицията с 0,47 г. амфетамин. Както в реален процес се включиха защитата и обвинението, изслушаха се и свидетелски разкази, последва и решение на магистратите.

    "Обвиненият" ученик побучи присъда от 4 месеца лишаване от свобода с 3 -годишен изпитателен срок.  Преди това прокуратурата поиска 1 година лишаване от свобода, а защитата настояваше за освобождение или глоба предвид чистото съдебно минало.

    На финала на симулативния процес учениците получиха от представители на Районен съд -Димитровград Конституцията на Република България.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини