Символите на ПМГ Даниел и Кристина: Да учиш навън е огромно предизвикателство!

Даниел Господинов и Кристина Кирова бяха избрани за ученици - символи на ПМГ "Иван Вазов" на випуск 2016. И двамата зрелостници ще продължат обучението си в чужбина след успешно положени матури и изпити. И двамата са постигнали много успехи в годините на обучение в своите области - георгафия и физика и астрономия. Какво вълнува младите хора на прага на новото предизвикателство - разказват в интервю:

- На прага на живота сте с диплома в ръка, какво ви вълнува в момента?

Даниел: Ами доскоро бяха резултатите от референдума за излизане от Европейския съюз и как те ще се отразят на обучението ми във Великобритания. Но тъй като, въпреки негативния резултат, получих уверение, че таксите в страната няма да се променят, вече насочих вниманието си към уреждането на практическите въпроси по заминаването ми в чужбина (самолетни билети, настаняване и пр.) Определено е много интересно да знаеш, че само след няколко месеца се местиш на хиляди километри от дома и започваш нов живот с напълно непознати хора. Така че съм екзалтиран и с нетърпение очаквам новите преживявания, които ще ми предложи университета. И в същото време се опитвам да прекарам едно от може би най-свободните лета в живота си по възможно най-интересен и пълноценен начин.

Кристина: Току-що официално завършихме един дълъг етап от живота си, но мисля, че и двамата вече нямаме търпение да се хвърлим към следващия. На есен ни чака университет така, че в момента оправяме документи, кандидатстваме за общежития и междувременно се опитваме да извлечем максималното от може би последното си свободно лято. 

- А сега на къде?

Даниел: Сейнт Андрюс, Шотландия. Университетът е много добър, в топ 5 на Острова във всички големи класации, и сред най-добрите в много различни специалности, сред които компютърни науки, философия и, разбира се, география. Специалността, която съм приет е география, но програмата ми в университета е много свободна и ще ми позволи да взема модули и в други области, като геология и антропология. Бакалавърската степен в т.н. „древни шотландски университети“ (Сейнт Андрюс, Единбург, Глазгоу, Абърдийн и Дънди) позволява на студента да учи широка гама от предмети, поради което те са много добър избор за хората с много интереси. Не мога да не спомена, че география в този университет е завършил и внука на английската кралица принц Уилям, а съпругата му Кейт Мидълтън се е дипломирала оттук с история на изкуството. 

Кристина: За сега към морето, за да натрупаме малко витамин Д и после, живот и здраве, към Шотландия. Аз съм приета в University of Glasgow, който е в топ десет на класацията на университетите във Великобритания. Също така, самият факултет по физика и астрономия е много силен, участва в международни проекти съвместно с ЦЕРН и американски центрове за изследвания. Специалността ми е физика и астрономия, ще уча 4 години за бакалавърска степен.

- Защо в последните години все повече млади хора предпочитат да продължат образованието си в чужбина, вместо в български университети?

Даниел: Тъжно ми е да го констатирам, но разликата в качеството на образованието е очевидна и нашите университети изостават в развитието си от много чуждестранни. Често нашите университети не разполагат с модерното оборудване, което притежават елитните чуждестранни университети, и качеството на преподаването обикновено не е толкова добро, колкото там. Но най-привлекателно си остава реномето на чуждестранните университети и това, че студентите там се избират сред доста повече кандидатури, идващи от целия свят. Поради тази причина студентите, които влизат, са наистина мотивирани да учат специалностите си и това създава учебна среда, която е благоприятна за индивидуалното развитие на всеки студент. Друго предимство е, че университетите на Запад, особено по-старите и по-престижните, полагат огромни усилия за развитието на университета като общност, в която учащият може да се запознае с различни култури, да завърже дълготрайни приятелства и да създаде полезни връзки и познанства.

Кристина: Университетите в чужбина са толкова привлекателни, защото в тях преподават изтъкнати специалисти, материалната база е много богата и се обръща индивидуално внимание на всеки студент. А и диплома от световноизвестен университет отваря доста врати. 

- Какво в повече дава образованието на Запад и къде е проблема в нашите университети, според вас?

Даниел: Може би ще се повторя тук, но те дават по-качествено обучение в повечето специалности, по-добра интелектуална среда, а може би и повече самочувствие. Определено си заслужава, ако ученикът знае, че има способността да влезе в престижен университет на Запад и има финансовата възможност да го направи. Проблемът в нашите университети се корени в остарелите методи на преподаване и недостатъчното финансиране, което прави положението в науките особено тежко. Нашите университети нямат средствата за модерна апаратура в лабораториите си и за провеждане на пълноценни практически занятия, та знанията, които студентите по науки получават там са основно теоретични. Отделен проблем е, че в непопулярни специалности по география влизат много хора, които просто искат да учат нещо и да получат диплома. Не, че няма мотивирани хора и там, познавам такива в СУ поне, но друго е да си само сред хора на високо ниво в науката, която искаш да изучаваш.

Кристина: Да учиш извън България поне според мен е огромно предизвикателство: трябва да преодолееш езиковата и културната бариера, да живееш напълно самостоятелно, далеч от близки и роднини. В този смисъл, образованието на Запад дава не само престижна диплома, но и изключително ценен опит, помага ти да израснеш като личност. Разбира се, тепърва ще видим как на нас ще ни се отрази всичко това.  Най-големият проблем на нашите университети, по мое мнение, е липсата на мотивация както у студентите, така и у преподавателите. След това естествено базата, възможностите за реализация... 

- Може би е рано да говорим, но към момента имате ли намерение да се върнете в България след края на обучението в Обединеното кралство?

Даниел: Нямам никаква идея. Много неща могат да се променят за 4 години, и много възможности могат да ми се отворят, за които дори и не подозирам в момента. Затова предпочитам да не си правя никакви конкретни планове на този етап.

Кристина: Искам да се върна в България, но на някакъв по-късен етап. Мисля, че за да съм пълноценен и полезен гражданин на родината трябва преди това да съм станала гражданин на света: да съм пътувала, да съм обменяла опит и идеи с други млади хора, да съм формирала интересите си. 

- Към каква професия сте се насочили?

Даниел: Една от причините да обичам толкова географията като наука е широкия обхват от теми, които тя изследва и съответно големите възможности, които тя предоставя за бъдеща специализация. Въпреки това, в момента виждам бъдещето си в академична кариера в науки като океанография или климатология.

Кристина: Определено ще е нещо в сферата на физиката и астрономията, но академична или по-приложна дейност е трудно да се каже от сега.

- Какво бихте посъветвали онези, които ще се дипломират след вас? И двамата сте млади и амбициозни, какво е нужно освен това, за да успееш у нас, а и в чужбина?

Даниел: Много труд, разбира се. Когато си постави една цел, човек трябва да я преследва на всяка цена и да не се отказва до последно. Или ще я постигне, или ще се провали. И точно тогава е момента да опита нещо ново и да подходи към него със същата упоритост. За да е успешен, човек трябва също така да е отворен към промените, адаптивен и оптимистично настроен. И да не поддава много на колебанието. Малко размисъл никога не е излишен, но твърде много колебание ни задържа на едно място и така губим време, което можем да използваме за развитие. Истински успешните хора постоянно поемат рискове и не винаги ги довеждат до добър край, но всеки провал за тях носи поука, нови знания и опит. Съответно всеки провал ги прави по-силни. А винаги да играеш на сигурно е най-сигурния начин да останеш посредствен за цял живот.

Кристина: Както казахме и в речта си, "наследниците ни" трябва да вярват в себе си и да отстояват позициите си. Знанието е изключително ценно само по себе си, но са необходими добри комуникативни умения и напорист характер за да успява човек. 

- Успех и на двамата!

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини