Сродница на Левски донесе в Хасково кичур от косата на Апостола

    Христина Богданова, сродница на Васил Левски, донесе днес в хасковското училище “Васил Левски” малък кичур от косата на Апостола, който се пази в семейството от поколения. Тя изнесе урок по родолюбие пред ученици от училището, като разказа семейни спомени за Апостола.

    Христина Богданова е пра-пра-племенница на Левски. Нейната майка Маргит Богданова е внучка на Елена, най-малката дъщеря на сестрата на Левски - Яна. От семейството на Левски днес има 28 живи сродници, повечето живеят в София, някои в Пловдив, има и в Стара Загора, както и в чужбина.

    Христина Богданова разказа любопитни случки от детството на Васил Левски, както и от по-късните му години, съхранени във фамилната памет. Децата с интерес слушаха разказите за Левски, задаваха и въпроси. Децата питаха кой е предателят на Апостола, къде е гробът му, много от въпросите, на които историците не дават ясен отговор. В отговор Христина Богданова разказа това, което се е съхранило като спомен в семейството, без претенции това да е историческата истина.

    В отговор на въпроса за предателят на Левски тя разказа, че братът на Апостола – Петър, година след смъртта му тръгнал за Ловеч, за да отмъсти на поп Кръстьо. Тамошният революционен комитет обаче бил взел решение да го оставят жив, за да бъде наказан от съвестта си. “Не знам дали поп Кръстьо наистина е предателят на Васил Левски, мога да разкажа само семейният спомен по този въпрос”, обясни Христина Богданова.

    Докато тя разказваше семейните спомени, мнозина се обръщаха към стената от другата страна на залата, където имаше огромен стенопис – портрет на Левски, като сравяваха сините очи на Апостола с тези на пра-пра-племенницата му.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини