17 °C

Димитровград с нов център за 5 млн.лв.

Обновеният център на Димитровград беше открит тържествено днес.

Реконструкцията, която продължи 2 години, струва 5, 185 млн.лв. 4, 4 млн. лв. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а останалото финансиране е по ОП „Региони в растеж“

«Дейностите, които бяха извършени в този период подобриха значително градската среда», каза на заключителната пресконференция днес ръководителят на проекта Тихомир Гочев.

Той отчете резултатите от свършеното и благодари на целия екип от специалисти и експерти, кито работиха по обновяването на пешеходната зона по бул. ”България” , която обхваща 32 280кв.м.

След ремонта в сърцето на града вече е осигурена интегрирана за хората в неравностойно положение среда. Цялостно почистени и възстановени са колонадите и са поставени нови осветителни тела.Ландшафните решения създават нов облик на централната градска част. Зелените площи са обогатени с нови дървесни видове, храсти и цветя, които в допълнение с новото декоративно парково осветление създават уютна среда за отдих и почивка. Поддържането на зелените пространства е решено с автоматична система за капково напояване.

Най-впечатляващ е площад “Поезия”, където пространството около шадравана е реорганизирано в посока на оживлението на центъра. Именно там беше направено и символичното рязане на лента днес за официалнот откриване на обновената централна част. Пред събралото се множество председателят на Общинския съвет в Гергана Кръстева посочи, че времето ще направи още по-красив центъра.

Заместник-кметът на Димитровград Яшо Минков пък подчерта на финалната отчетна пресконференция, че реализирането на проекта е с важно обществено значение, даден е нов облик, а в същото време е съхранена и уникалността на градския център, който е част от Културния маршрут към Съвета на Европа „Атриум – архитектура на тоталитарните режими на 20 век в Европейската градска памет”.


10 Коментара

Видеа по темата

Хороскоп за 26.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини