22 °C

Да подкрепим възобновяване на Деня на залесяването в България и Димитровград

В социалните мрежи се повдигна темата за възобновяване на Деня на залесяването в България, като инициативата има за цел да бъдат посадени от гражданите на България множество дървесни видове. Посаждането на дървета е една от най-ползотворните екологични инициативи, които могат да помогнат за възстановяване екологичното равновесие на планетата.

В днешно време всеки ден в България се изсича гора с площ от 100 футболни игрища, според "Зелени Балкани". За 12 години - от 1992 г. до 2005 г., площта на горите в България е намаляла с приблизително 15 % и този процент продължава да расте, а залесяването не компенсира изсечените територии.

Обеззалесяването има вреден ефект върху околната среда, тъй като по този начин се намаляват дърветата, които произвеждат кислород, унищожават се горите, които са дом на много животни, като така се позволява и на ветровете безпрепятствено да преминават през пространството. В планините обезлесяването често е причина за свлачища и срутища. Горите задържат вода в почвата, предпазват почвата от измиването на плодородния слой хумус, влиаят на климатичните промени. Дърветата са естествените бели дробове на планета, които осигуряват голям процент от кислорода, чрез който същвуваме.

В България е била създадена една добра инициатива от държавата през 1925, с приемането на нов Закон за горите. Целта е законът да уреди два празника на залесяване през годината - единият през есента, а другият през пролетта, в които всеки български гражданин, навършил 15 години, да засажда най-малко по 5 дръвчета в определените от лесничействата места. Минава повече от десетилетие, когато идеята се превръща в реалност с излизането на осмия Закон за горите.

През първата година на Празника на залесяването са засадени 420 000 горски фиданки и са посяти 20 кг горски семена, на следващата година те са съответно 3 120 000 броя и 208 кг семена. Първата Седмица на гората в България се провежда от 15 до 22 април 1934 г.

В днешно време това се случва с много по-бавни темпове, въпреки инициативите и това което прави държавата, в тази връзка е и инициативата за възобновяване на Деня на залесяването в България, за което има и петиция в интернет. Можете да подкрепите с вашия глас възобновяването на инициативата от този линк на сайта www.peticiq.com

Какъв е опитът на други държави?

В България и в момента се празнува международният „Ден на гората“ на 21 март, a през първата седмица на април се отбелязва Седмицата на гората. Но посадените фиданки са твърде малко на брой в сравнение с други държави - поне 42 на брой, в които се провежда този празник и където залесяването е много по-масово. За пример, в съседна Македония празникът „Денят на дървото“ е отбелязан за първи път на 12 март 2008 г., като е обявен за официален неработен ден и повече от 150 000 македонци засаждат 2 милиона дръвчета за един ден. През ноември месец същата година са посадени още 6 милиона дръвчета, и още 12.5 милиона през 2009 г. Оттогава празникът е установен като традиция и се провежда всяка година.

Какво можем да направим днес? 

Вярваме, че и днес можем да постигнем това, което българите са правили десетилетия наред! Нужно е само да бъде създаден официален празник „Ден на залесяването“, на който ученици, учители и някои държавни служители, както и всички работници и служители, при желание от тяхна страна и съгласие от работодателя, да се включват в масови акции по залесяване. Това не само ще спомогне за възраждането на българската гора, но и ще ни облагороди, ще научи децата ни на отговорно отношение към природата и ще създаде дух на колективност и сплотеност.


Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

7 коментара

 • 1
  Ти
  Тити
  9 0
  13:09, 4-07-2019

  На никой не му пука нито за дърветата нито за други теми, които не ги засягат лично и то сега. Българина и димитровградчанина го интересува хладилника и бирата за съжаление

  • Бл
   блъскай са
   1 0
   19:27, 16-07-2019
   и тревата и амфетамина както се вижда по криминалните новини
 • 2
  Ле
  Ленката
  6 -1
  14:48, 4-07-2019

  Тити в прав/а всички си мислим, че тези неща не ни засягат пряко и там е една от най-големите грешки на обществото ни. А да видим как дори да го направят почивен ден ще накарат българина да иде да съди дървета на поляната, веднага ще се хукне по почивки или ще се лежи в къщи и по кафетата. Въпреки, че вече явно виждаме промените в климата, като последните 5 години летата се наводняваме издухват ни урагани или се засушаваме с адски жеги над 40 градуса, не правим нищо. Тази седмица обявиха, че този юни е бил най горещия в Европа за всички времена и какво никаква реакция. Ще мрем защото не ни пука за околната среда сещаме се когато някой близък се одави при наводнение или когато вътър и вода му отнесат къщата, но пак нищо не правим. Хора помислете за бъдещето на децата и внуците ни и всички да даваме своя личен принос към опазването на околната среда. А за деня на дървото поддържам с 2 ръце и аз го правя, а вие?

 • 3
  Ян
  Янчо
  3 -2
  15:41, 4-07-2019
  Първо трябва да се затвори отровния завод неохим и след това да се залесява
 • 4
  Ми
  МИМИ
  5 0
  16:15, 4-07-2019
  Много добра идея.
  • Ра
   Радина
   1 -3
   18:59, 4-07-2019
   Не знам как спят моите съграждани, след поредната авария там....
  • Ли
   Лили
   1 0
   21:16, 4-07-2019

   каква авария?Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 20.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини