50-местно заведение плаща до 500 лв, ако пуска лицензирана музика

От ПРОФОН, които са притежатели на сродни права на изпълнителите обясниха кога музиката е лицензирана и трябва да се плаща

Дузина собственици на заведения за хранене, кафенета и бързи закуски се събраха в зала "Гросето" в Димитровград тази сутрин, за да се срещнат с представителите на ПРОФОН. Това е творческо сдружение, което защитава интересите на артистите и музикалните продуценти. То притежава сродни права на изпълнителите и само ПРОФОН може да разреши излъчването на техните песни в публичното пространство.

Според българското законодателство, собствениците на различни заведения, хотели, търговски и спортни центрове и др, както и диджеи ще трябва да сключат договор с ПРОФОН, ако искат в техните обекти или по време на работа да звучи музика. Ако това не се случи, представителите на бизнеса ги грозят сериозни глоби.

Всеки обект, регистриран по Търговския закон и притежаващ действащ касов апарат попада под изискването за лицензирана музика, обясни Васил Василев от ПРОФОН. Той уточни, че ползването на такава музика не е задължителна, а при желание има разработени тарифи, според категорията на заведенията и хотелите и броя на местата и леглата. Например, ако заведението е до 50 места и категория две звезди, за една година собственикът му трябва да плати 355,88 лв. Това не е данък, а всяка стотинка отива при продуцентите и изпълнителите, категорични бяха от сдружението. Хотел с категория три звезди и до 100 места следва да плати 664 лв., сочат още тарифите. Според ПРОФОН, собствениците ще имат и до 40-50% отстъпка от тази цена, ако членуват в определени организации.

Васил Василев от ПРОФОН обясни, че всеки събран от заведенията и хотелите лев за лицензирана музика отива при изпълнителите и продуцентите

Собствениците на заведения, обаче бяха категорични че нормативната уредба за лицензирана музика е спешно направена. Според тях, в България всеки ден се измисля нещо, което бизнеса да плаща и да се затормозява допълнително.  Предприемачите с изумление научиха, че законовите промени за авторстата музика са факт, а не са дошли тук да дискутират проблема с представителите на ПРОФОН. Хората се поинтересуваха още дали събраните такси ще стигнат до самите артист- изпълнители. Стана ясно и това, че от Европа и Америка настояват България да въведе по-бързо тарифите за авторска музика, тъй като 94% от песните, които звучат у нас са на чужди изпълнители.

Собствениците на заведения от Димитровград твърдят, че изискването е ги натоварва допълнително и е меко казано смешно

Тарифите за лицензирана музика, разпространени от ПРОФОН според вида на заведенията

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини