Духът на химията извикаха в димитровградско училище софийски студентки

Студентки-първокурснички от Химическия факултет на СУ представиха интересни опити от тази наука

Символичният дух на химията извикаха днес възпитаниците на химическата гимназия в Димитровград по време на презентация, отбелязваща края на мероприятията в годината на тази наука. 2010-та година бе обявена от ООН за година на химията, което бе и повод за поредица от иницативи на димитровградската гимназия по химични и хранителни технологии "проф.д-р Асен Златаров".

На специално портфолио ученици от химическата гимназия представиха стореното като инициативи във времето от февруари до началото на тази учебна година. За да направят събитието цветно и запомнящо се в Химията поканиха доцент Лъчезар Христов от Химическия факултет на Софийския университет и две негови студентки. На ученици, преподаватели и гости студентите показаха интересни опити, като запалването на калии във вода, както и духът на химията, което всъщност представлява гъст бял дим от калиев перманганат и перхидрол.

Ръководството на училището представи и най-новия проект по които работи. Това е разработка за традициите -еднакви и различни. В рамките на финансиране от 10 000 лв. в химическата гимназия ще се организират различни форуми за родословното дърво,  домашна енциклопедия, панаир на занаятите, представяне на сборници и танцов събор по повод международния ден на културното многообразия. Проектът обхваща времето от септември 2011 година до края на учебната 2012 година

Доцент Лъчезар Христов /в ляво/ разказа на учениците за някои от тънкостите в иначе сложната на пръв поглед наука
Че химията може да бъде и много забавна и интересна демонстрираха студентките
В актовата зала на училището дойдоха ученици, учители и много бивши преподаватели в Химията
Нестандартна визия в работното облекло показа доцент Лъчезар Христов, череп украсяваше работната му престилка

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини