Оръжието в нашите ръце!

Всички трябва да сядаме зад волана с ясната мисъл, че в ръцете ни е оръжие, което може да убие, осакати или нарани нас и другите около нас. Не се замисляме достатъчно за това, когато завъртаме ключа в стартера, че в този момент колкото и сигурни в уменията си да се чувстваме, може да причиним нещастие, че в този момент носим голяма отговорност.

По какъв начин дават книжки - всички знаем, и дали това е достатъчно за да повериш машина над 1 тон в ръцете на 18-годишен младеж, дали той е готов да понесе цялата отговорност за това, дали е достатъчно той да знае правилата за движение и да може да контролира возилото за да го пуснеш с чиста съвест да излезе на пътя?

Аз мисля, че в самите курсове за правоспособност трябва да се набляга на психологическата страна, трябва да успееш да накараш кандидат-шофьора да осъзнае каква отговорност поема на плещите си и колко опасен може да бъде за себе си и околните. Това, ако не го вършат инструкторите, нека всички родители да го приемат на сериозно и да се опитат да накарат децата си да го осъзнаят.

Ние като шофьори трябва да осъзнаем, че правилата за движение не са начин “лошите чичковци катаджии” да ни глобяват и да ни създават проблеми и ядове (винаги има изключения). Тези правила са създадени за ни опазят и когато превишаваме скоростта, не спираме на знак стоп, изпреварваме неправилно и още куп нарушения, не трябва мисълта ни да е дали ще ме хванат полицаите, а това че ние поставяме здравето и живота си на карта и че го правим с ясното съзнание, че можем да ги загубим. Хубавото е, че последните години забелязвам повече шофьори да намалят и да спират за да пропуснат пешеходци и това показва, че все пак има надежда в това, че може българина да промени манталитета си и да показва и положителните си страни на пътя. Лошото е, че виждам все повече неспазващи останалите правила граждани, които намалят само, ако очакват да ги издебнат полицаите или да ги снима камерата. Според мен правилата по пътищата са далеч от идеални, накъдето и да тръгнеш се сблъскваш с някое необмислено ограничение, което по български те кара да го нарушиш и това ти става навик.

От шофьорите се очаква повече култура по пътищата, от органите определящи правилата - повече ясна мисъл, от катаджиите - влизането им в роля на хората, които ни пазят от нас самите, а не само в наказателно отношение, в повечето случай едно смъмряне или забележка ще дисциплинират повече водача от акта или фиша.

И от пешеходците има какво да се желае, когато пешеходец стъпи на платното той вече участва в пътното движение. Много пъти ми се е случвало човек да излиза на улицата без да се огледа за идващите коли и преминава като безсмъртен, много пъти тръгнал да преминава и колата идваща към него намаля за да го пропусне, а човека се панира и се връща назад или стои без да помръдва на улицата и шофьора не знае дали да тръгне или да чака. Стъпил на пътното плътно човек е с предимство и колите трябва да го пропуснат, но повярвайте ми, пешеходци излизат отвсякъде и обикновено са на 10-20-30-50 или 100м от пешеходната пътека, ходят си по улиците, появяват се из между паркиралите колите, кофи за боклук, и други всевъзможни места и създават предпоставки за ПТП. До сега не съм се запознал с човек, който е глобен за неправилно пресичане и не съм чул за такъв, на който му е направена забележка за същото.  

Защо го пиша това? Заради инцидента от снощи, в които младеж на 25 години загива нелепо на пътя, защото някой го отнася, докато си сменя гумата. Може би нямаше да се стигне до този инцидент, ако беше спазил всички правила -светлоотразителна жилетка и светлоотразителен триъгълник на достатъчно отстояние от колата. Изразявам моите искрени съболезнования на семейството и роднините на момчето. Шофьора на избягалата кола УБИЕЦ най-вероятно е карал с несъобразена скорост, и вместо да спре за да провери дали може да окаже помощ на момчето, е избягал и от мястото на инцидента.

И аз тази сутрин бях участник в ПТП и дори и виновен, може би защото съм бил прекалено самоуверен и невнимателен, като шофьор с 12 годишен стаж без инциденти, но сега се замислих, че никои не е застрахован от грешки и трябва да ВНИМАВАМЕ, колкото и сигурни да се чувстваме зад волана.

Хр. Христозов

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини