Спукана гума подпали 20 тона метан край Димитровград

Спуканата гума подпалила бутилките, за щастие-без последици

Спукана гума на автомобил за пренасяне на опасни товари предизвика пожар, който изправи на нокти огнеборците от Димитровград. Инцидентът станал около 8.30 тази сутрин на пътя за с. Добрич. Камион на фирма Райко Сервиз транспортирал 20 000 литра газ метан, когато се пръснала гума на няколко километра пред Добрич. От триенето на джантата с пътя, гумата се запалила, а заедно с нея и съседната. Шофьорът незабавно отбил и почнал да гаси с пожарогасител. На първо време успял да се справи, но тлеещата гума пламнала отново, а човекът вече бил изчерпал пожарогасителите си. Огънят  се извисил и обгърнал един от пакетите с бутилки. Във всеки пакет имало по 2 хил. литра компресиран метан. През това време заобикалящи коли подали сигнал на 112. Екип на димитровградската пожарна дошъл светкавично. Последвало светкавично „окъпване“ с вода на камион, бутилки с газ и всичко което може да гори. В същото време пътят бе затворен от полицията.

„Не са се задействали нито една от противопожарните защити на бутилките. На практика е нямало никаква опасност“ обясни Евгени Малчев от фирмата собственик, димитровградската „Райков Сервиз“ ООД. От там бяха изпратили специализиран кран, да закачи обратно камиона към ремаркето с бутилките, а работници щателно проверяваха изправността им.

При условие че камионът не се е обърнал, няма опасност от взрив, дори и ако пожарът се бе развил, смятат специалисти по опасни товари. При нагряване на бутилките отвъд критичните 250 атмосфери, се задействат предпазните вентили и компресирания газ полита в атмосферата, под формата на огнен гейзер. Опасността тук е че температурата в радиус от няколко десетки метра може да достигне 1000 градуса и представлява реална опасност за тези, които гасят. След 10 минути обаче метанът изгаря и всичко завършва по-живо по-здраво.

Произшествията с метан обаче винаги са непредсказуеми и то при доказано изправни бутилки, затова инцидентът в никакъв случай не е за подценяване, смятат пожарникари.

Камионът с метана ще бъде върнат за ремонт, а после ще продължи по предназначение.

Г.Христов

Един от 10-те пакета е бил обхванат от пламъците

Евгени Малчев/с червения анцунг/ обяви, че е нямало никаква опасност
Шофьорът, който почти угасил пожара
Кран закачаше бутилките към камиона
...а десетки коли търпеливо чакаха от двата края на пътя
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини