Засадиха 100 блатни кокичета край Злато поле

Над 100 туфи блатни кокичета бяха засадени в Защитена местност “Злато поле”, преди дни. Акцията е част от проекта на Община Димитровград за възстановяване, опазване и устойчиво управление на защитената територия, коментираха от администрацията на димитровградския кмет.

Към екипа на проекта са се присъединили и трима  доброволци от природозащитната организация “Зелени Балкани”

 Изземането на луковиците, които бяха засадени в Защитената местност стана след съгласуване с еко министерството и РИОСВ-Хасково. Растенията са пренесени от участък, през който е предвидено да премине магистрала “Марица”

.По този защитените растения бяха “спасени”, като в същото време се надяваме да бъде възстановена популацията на вида в Защитена местност “Злато поле”, коментираха от екипа по проекта.

В миналото на територията на Защитената местност е имало находище на вида, което е било унищожено.Блатното кокиче е защитен от Закона вид, заради лечебните си качества. То съдържа биологично-активното вещество галантамин.

 Влошеното състояние на популацията му е причина за включването на растението в Червената книга на България в категорията “застрашен от изчезване вид” .

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини