Одобриха три нови схеми за насърчаване на заетостта

Стефан Димитров

Три нови схеми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” бяха одобрени днес на заседание на координационното звено по реализация на Национална инициатива „Работа за младите хора в България” към социалното министерство.

Те касаят насърчаване на икономическата активност и развитие на пазара на труда, информират в нарочно съобщение от кабинета на председателят на Общински съвет – Димитровград, Стефан Димитров. Той е присъствал на заседанието в София в ролята си на член на координационното звено.

Първа работа”, „Ново работно място” и „Подкрепа за заетост” са трите одобрени схеми, които ще бъдат представени пред управляващия орган, допълни шефът на ОбС.

Първа работа” има за цел осигуряване на заетост на млади безработни до 29-годишна възраст, посредством предоставяне на стимули за работодателите за тяхното наемане. За голяма част от целевата група това ще бъде първо работно място, поради което по операцията лицата ще бъдат включени в подходящо професионално обучение или обучение по ключови компетенции в зависимост от потребностите на работодателя.

Димитров поясни, че схемата „Ново работно място” също цели да стимулира работодателите да наемат млади безработни до 29-годишна възраст, като осигури подкрепа за инвестиционните разходи и разходите за труд, свързани със създаването на нови работни места за целевата група, като и в нея са предвидени възможност за предоставяне на професионално обучение и/или обучение по ключови компетентности на наетите младежи.

Третата схема -„Подкрепа за заетост” има за цел да насърчи работодателите да създават нови работни места, на които да наемат преимуществено лица от уязвимите групи на пазара на труда без ограничения във възрастта, чрез осигуряване на стимули за бизнеса под формата на субсидия за възнаграждения ще се инвестира и в знанията и уменията на наетите безработни, като им бъде осигурено обучение по ключови компетентности, необходими за адаптиране към условията на новата работа.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини