Читалищна библиотека в Димитровград потъва в мухъл

Над 16 000 тома литература са заплашени от унищожение заради перманентното наводнение в библиотеката на Народно читалище "Христо Ботев" в Димитровград. За проблема сигнализира пред Dimitrovgrad.bgvesti.net председателят на читалището Ирина Костадинова. За последната година библиотеката, заедно с още няколко помещения на втория етаж на бившето кино "Химик" се наводнява три пъти.

Всичко започва през есента на 2011 година след ремонт на покрива на близо 60 -годишната сграда на киното, която е паметник на архитектурата. Вместо да няма течове заради извършената реконструкция, те се увеличават, разказа Костадинова.
По време на обилните валежи и снеготопенето през февруари, освен течащата от тавана вода, започват и да падат мазилки, показва се дори арматурата на тавана.

Ситуацията се повтаря и през последната седмица заради обилните валежи. От читалището няколко пъти търсят фирмата-изпълнител на ремонта на покрива. Нейни представители идват и само констатират проблема. Вчера със ситуацията се е запознал и кметът Иво Димов, както и представители на администрацията. Засега вариант за ремонт проблемните места в сградата няма. Това най-рано може да се случи догодина.

Костадинова е благодарна на Общината, че е възстановила ел.захранването в сградата, очаква се в най-скоро време в санитарните помещения да бъде пусната и вода.
Дотогава от читалището търсят временни начини да се справят със ситуацията. Почистват и преместват книги, засегнати от наводнението и мухъла.

В още по-трагично положение е долната част на сградата на бившето кино "Химик", която също е наводнена и влизането там е невъзможно.

Цялата сграда на бившето кино "Химик" се нуждае от ремонт

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини