Димитровградчани покориха връх Монблан

Димитровградчани на слизане от върха в Алпите, снимка и информация -"Неохим" АД

Най-високия връх в Алпите - Монблан /4808 м. / успяха да изкачат четирима представители на димитровградския клуб „Хеброс-99”. 

Тихомир Вълков, Антон Димитров, Борис Иванов и Милко Петров са направили опит да изкатерят и друг връх - Матерхорн, засега неуспешно.

Във втората половина на август местните катерачи са опитали да изкачат и няколко скални маршрути в района на Шамони и Фриюлианските Доломити.

След пристигане във френския град Шамони групата потегля за първенеца на Алпите.

Изкачването е покрай хижа Тетрус, следва Кулоара на смъртта с опасни каменопади, 800 метра денивилация по почти отвесната стена под хижа Гуте.

Катерачите опъват палатка над хижа Гуте на 3800 м, и на следващия ден започва финалното изкачване на върха.

При благоприятно време димитровградчани успяват да стъпят на върха. В следобедните часове групата се спуска към Шамони.

След активна почивка и два дни катерене алпинистите се придвижва ткъм към Червиня, Италия - изходен пункт за вр. Матерхорн от италианска страна. Първата вечер се изкачват до хижа Абруци, където разпъват палатка до езерата.

На другия ден потеглят, но прогнозата за времето за следващите дни въобще не е благоприятна. Все пак трима се качват по отвесните ръбове до около 3400 м, приблизително на 300 метра под заслона Карел, за да проучат маршрута, необходимото темпо и да се подготовят за следваща експедиция.

След слизането до Червиня следват нови предизвикателства, които отвеждат димитровградчани до Фриюлианските Доломити.

Живописният пейзаж над село Камолаис е рай за катерачите заради оградения от скални игли и гребени казан над долината и стърчащата 290-метрова скална игла Кампаниле ди вал монтаня.

След няколкочасово катерене по стръмен сипей, групата остава за нощувка на малко като кабинка заслонче над иглата - това е и първото им спане на легло за всичките дни.

На другия ден Милко, Антон и Тихомир изкачват за 4 часа един от маршрутите с максимална трудност на някой от пасажите 5+. Тук димитровградчани намират икона, камбана и тетрадка за записвания на изкачванията.

Последвалите при слизането към долината проливен дъжд и ураганна буря ги принуждават да прекратят следващи обиколки и да поемат по обратния път към България. 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини