Въздухът над Димитровград със серен диоксид над допустимото

Превишени норми на серен диоксид отчетоха във въздуха над Димитровград

Превишение на алармения праг за серен диоксид е регистриран днес в Димитровград, казаха от регионалната еко инспекция. Което означава, че това съединение е било над пределно допустимите норми.

В три последователни часа - 14:00, 15:00 и 16:00 автоматичната измервателна станция “Раковски” - Димитровград” в града отчела концентрации на този замърсител над 500 микрограма на кубичен метър въздух, с което е налице превишение на алармения праг, коментира Мариана Чомпалова от РИОСВ-Хасково.

Причините се дължат са наслагване на емисии от енергиен комплекс “Марица Изток”– Стара Загора и ТЕЦ “Марица 3” АД.

Топлоцентралата е предприела съответните мерки съгласно изискванията на Комплексно разрешително за намаляване на масовия поток на SO2, чрез промяна в количеството и качеството на подаваното гориво, увериха експертите.

Деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания са особенно чувствителни към превишените концентрации на серен диоксид.

Специалистите препоръчват тези хора да не напускат жилищните или работните помещения като затворят плътно прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито. Добре е да бъдат спрени занятията по физкултура в училищата и те да се провеждат на закрито.

РИОСВ – Хасково продължава да следи посредством системата за реално време качеството на атмосферния въдух в димитровград, увериха от там.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини