Учат девойките да тропат гаджетата си

Те са вече обучени

Девойките да споделят всеки път когато решат, че са обект на тормоз или насилие от страна на гаджетата си. Препоръчително е да търсят ментор/в смисъл подготвен човек/, който да им помогне с адекватен съвет, вместо обичайното споделяне с приятели. Подготвени хора пък се създават в проекти. Като този, който завърши днес в хасковският хотел „Родопи“, където се събраха няколко десетки тинейджърки по на 15 и 16 г и водещата проекта Малина Славова от сдружение „Шанс и Закрила“. В „Равнопоставени в любовта“ участваха 373 младежи и девойки от Хасково, Свиленград и Любимец. 

Форумът имаше характер на феминистка сбирка. Жените обсъждаха, как гаджетата ги тормозят с прекомерна ревност и обсебване. За пример се даваше как силния пол настоява да чете есемесите и имейлите на половинките, да им се натрапват в публичните им изяви, да ги ограничава, потиска и контролира. Това не трябвало да се допуска. Двата пола трябва да бъдат равнопоставени в любовта, и да не допускат насилие помежду си. Девойките се учеха да разпознават приемливо от неприемливо поведение, как да се предпазят от налагане на еднолична власт от единия партньор, как да различават здравословната от нездравословната връзка. Съответно за да знаят, кога да я прекратят. Същевременно се дебатираше върху чисто женски главоблъсканици от рода на „мога ли да бъда влюбена в двама едновременно?“ 

Може и в повече, биха добавили мъжете, макар едва ли биха използвали за това думата „любов“. 

Повечето от момиченцата видимо никога не си бяха имали гаджета защото се изчервяваха на всяка реплика в тази насока, а водещите семинара използваха заучените фрази по проекта, вместо да споделят свой опит. Обучените деца наричаха себе си добротворци, което се тълкуваше, че в двойката те трябва да правят доброто. 

Като че ли единственото указание на ясно разбираем език, какви гаджета да си избираме, бе дадено от Малина Славова в началото на срещата: „Не избирайте пичове, че после ще си чукате главата с тях“.

По въпроса какви трябва да си избираме, отговор даваше една от темите за дебат в семинара-“по-важна ли е вътрешната, пред външната красота“. Всеки с мнението си, но обичайно гримираните и „барнати“ хасковски тинейджърки, май вече имаха своя отговор.

Г.Христов

Те ги учат
Малина Славова даде работещ принцип
На децата им бе интересно, макар и неловко
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини