Стефан Димитров: Експерти трябва да анализират проблема с арсена в Меричлери

Стефан Димитров коментира днес пред журналисти становището на Експертният съвет за изграждане на пречиствателно съоръжение за водата в Меричлери

Становището на Експертния съвет по устройство на територията по повод изграждането на пречиствателно съоръжение за питейната вода на Меричлери коментира на среща с медиите днес шефът на ОбС Стефан Димитров.

Припомняме, че на последното си заседание, местният парламент реши да даде старт на процедура за изграждане на пречиствателно съоръжение за питейната вода в Меричлери и Великан.

За целта мнение трябваше да даде Екпертен съвет, където е коментирано предложението на фирма "Еко Зора", която иска да изгражда пречиствателно съоръжение.

За съжаление във въпросното становище не се дава положителна оценка, за това да бъде стартирана процедура, смята шефът на ОбС. Според него, посочено е единствено това, че трябва да бъде отреден терен за съоръжението.

Няма как, по думите на Димитров, да се строи подобно нещо без да бъде променено предназначението на терена.

Според екпертите в доклада, проблем е и извозването на арсена, който ще се получава при пречистването на водата в Меричлери. Шефът на ОбС е на мнение, че точно това е работата на въпросната инсталация и е ясно, че ще има опасен отпадък, който има къде да се депонира.

Има и технологични варианти за охлаждане на водата, според изискването на БДС от 32 на 16 градуса, каза Димитров, допълвайки, че и това не е проблем, посочен от Експертия съвет.

Жителите на Меричлери и Великан искат парите, които ще бъдат дадени за втория етап на водопровода от Черноконево до Меричлери да отидат за пречиствателно съоръжение, заяви още шефът на ОбС. Той смята, че работа на експертите е да решат кой е най-изгодния вариант, за да се намери изход с проблема на питейната вода. В противен случай хората ще останат излъгани в очакванията си за изход от ситуацията.

Димитров намекна, че от 2014 година Общината може да кандидатства и по Програмата за развитие на селските райони, където чрез подходящи проекти да се търсят пари за пречиствателно съоръжение в двете населени места.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини