Консервативен бюджет прие община Харманли

Общински съвет в Харманли прие бюджета на общината за 2013 година. 4 от съветниците гласуваха против, двама се въздържаха. Финансовата рамка е 15 милиона 934 хиляди лева. Това е консервативен бюджет, който цели запазването на досегашното равнище, каза кметът на общината Михаил Лисков. Приходите за делегираните от държавата дейности са над 6 милиона 780 хиляди лева, а над 9 милиона 215 хиляди лева са приходите за местни дейности. Очаква се от имуществени и други данъци в бюджета да постъпят 1 милион 360 хиляди лева. Над 2 милиона и 300 хиляди лева ще влязат в общинската хазна от приходи и доходи от собственост, а от общински такси са планирани 2 милиона 208 хиляди лева.

„Целта на този бюджет е да запазим постигнатото досега в здравеопазването, образованието, но основен приоритет остава възстановяването на цялата община от бедствието миналата година“, каза кметът Лисков. Той подчерта, че вече се усвояват средства от европейски проекти. Вече текат процедури по избор на изпълнители. „Възстановяването на улиците в Харманли ще започне от пролетта, веднага след като времето позволи“, каза още градоначалникът.

Милион и 600 хиляди лева са необходими за изграждането на производствения и логистичен център за биомаса. Общината ще търси начини за финансиране на проекта, който ще осигури евтино гориво за отопление на всички детски градини, социални домове и административни сгради в региона.

128 хиляди лева ще даде общината на читалищата в региона, 12 хиляди лева пък са отделени за духовия оркестър и мажоретния състав. 5 хиляди лева предвижда бюджетът и за международния хоров фестивал „Хармония“, над 33 хиляди лева е субсидията от общината за исторически музей в Харманли. Основно ще бъдат ремонтирани читалищата в Иваново и Лешниково, за това са отделени 280 хиляди лева. Един милион и 200 хиляди е бюджета на общинското предприятие „Чистота“. В бюджета са предвидени средства за ремонта на пътя Харманли-Любимец и до село Смирненци. С 40 хиляди лева ще бъде изградено кръгово кръстовище на булевард „България” и улица „Балкан”. Външно финансиране от над 2 милиона 455 хиляди лева осигурява ремонта на пътя Харманли Поляново. Над 1 милион собствени бюджетни средства са отделени за възстановяване щетите от наводненията, причинени на водопроводи, улици и колектор в селата Бисер, Лешниково и Харманли.

По европейски проект за над 6 милиона 322 хиляди лева ще бъде изградена канализационна и подменена водоснабдителна система в Бисер. Общата криза в държавата ще се отрази на община Харманли, каза още кметът Михаил Лисков. По думите му данъчната кампания в общината ще започне на 1 март, но отсега е сигурно, че събираемостта ще бъде трудна задача заради обедняването на хората. Въпреки трудностите общинското ръководство счита, че приетият днес бюджет е реално изпълним.

Репортаж от днешната сесия можете да видите в новините на телевизия „Аида“ тази вечер от 19.30 часа.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини