Димитровградската болница с орязан бюджет, няма да връща пациенти

Д-р Здравко Наков

Анекс към рамковия договор със Здравната каса подписа в началото на март димитровградската болница "Св.Екатерина", каза на пресконференция днес управителят д-р Здравко Наков.

90 са клиничните пътеки, по които здравното заведение ще работи тази година, те са с две повече в сравнение с миналата.

Новите пътеки касаят неврологични и педиатрични заболявания, свързани с спешна диагностика и хоспитализация, допълни Наков.

Той коментира и прогнозния бюджет, на който ще разчита тукашната болница през годината.

Финансовата рамка за 2013-та е орязана с около 10% в сравнение с миналата година и е в размер на 2 660 000 лв. Месечно болницата не трябва да разходва повече от 222 000 лв., пресметна Наков.

Според шефа на МБАЛ, това отново ще наложи ограничение на обема извършвани дейности в здравното заведение. Намаления бюджет стеснява и приема на пациенти, който от 550-600 бр. месечно ще падне на 470-520 пациенти на месец. Д-р Наков отново се обяви за  корекция и завишаване на бюджетите на здравните заведения.

Шефът на димитровградската болница увери, че въпреки неблагоприятните прогнози, пациенти няма да бъдат връщани и ще бъдат обслужвани. Близо 17 000 лв. са неразплатените към момента задължения на Здравната каса към МБАЛ-Димитровград, стана ясно още.

Д-р Наков показва прогнозния бюджет на МБАЛ-Димитровград

Към договора с НЗОК тукашната болница е постигнала договорка и за извършване на високоспециализира болнична помощ. В ход е и изготвянето на финансовия отчет на МБАЛ "Св.Екатерина" за 2012 г., които ще бъде представен и на вниманието на Общинския съвет.

Д-р Наков казa, че с двама лекари са се увеличи специализантите в болницата, които са на работа във Вътрешно отделение. Общо 7 станаха привлечените тук млади специалисти, за обучението на които помага здравното заведение. След приключването на специализацията те се задължават да работят в МБАЛ пет години, припомни Наков. По този начин от управата се надяват да решат кадровия проблем с лекарите.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини