С руски чай и сладки срещат посетители в димитровградската библиотека

Поетична вечер, посветена на руския празник "Масленица" и настъпващата пролет се организира тази вечер в Градска библиотека "П.Пенев". Началото е в 17:30 часа.

Освен рими и поезия присъстващите ще се насладят на руски чай, сладки и други характерни за тази народност блюда.

Организатори на мероприятието са руския клуб "Надежда" и Народно читалище "Култура" и Градската библиотека в Димитровград.

Масленица (Сирни заговезни) е древен славянски празник, дошъл до нас от езическата култура и запазил се след приемането на християнството.

Неотменна част от празника в Русия било пързалянето с шейни, теглени от коне, на които слагали най-добрата сбруя. Младежите, които искали да се оженят, си купували шейни специално за тази езда. В пързалянето задължително участвали всички юноши. Наред с конските шейни много разпространено било пързалянето с шейни по ледени пързалки. Сред обичаите на селската младеж, изпълнявани на Масленица, били прескачането на огън и превземане на снежна крепост.

В продължение на много векове Масленица запазила характера си на народно веселие. Всички традиции са насочени към това да се прогони зимата и да се пробуди природата от сън. Празникът се посрещал с хвалебствени песни на заснежени хълмове. Символ на Масленица било сламено чучело, облечено в женски дрехи, заедно с което се веселили, а после запазвали или изгаряли на огъня заедно с блин, който чучелото държало в ръка.

Блините (вид руски палачинки) са основното ястие и символ на Масленица. Пекат ги всеки ден от понеделник, но особено много в четвъртък и неделя. Традицията за приготвянето на блини в Русия идва още от времената на преклонение пред езическите богове. Именно богът на слънцето Ярило е бил молен да прогони зимата, а кръглия изпечен блин, много приличал на лятното слънце.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини