Воден се готви за събор на 20 юли

Село Воден се готви за събор на 20 юли

Храмов празник ще отбележи в края на тази седмица църквата в димитровградското село Воден. Тя носи името на Св.пророк Илия, който се почита на 20 юли -Илинден.
От местното църковно настоятелство разказаха, че тържествата ще започнат на 19 юли с вечерна литургия, отслужена в храма във Воден.
На 20 юли ще има водосвет, последван от курбан, който миряните в селото традиционно приготвят този ден за здраве и берекет.
Празникът ще продължи с народна музика в центъра на селото.


Православният църковен храм "Св. пророк Илия" в село Воден е построен през 1892 година от местни майстори. В знак на признателност, имената им са издълбани на каменна плоча в олтара.
Според легендата, майсторите захванали голям строеж, изцяло от камъни. За завършването му обаче, те не достигали. И тъй като нямало откъде да бъдат набавени нови, се наложило да вземат надгробните камъни от селските гробища, поставени като паметни плочи. Оттогава в тази местност, за която се счита, че са били старите гробища, не се правят погребения.
Храмовият си празник църквата в село Воден отбелязва на 20 юли- Илинден.
Председател на Църковното настоятелство е протойерей Георги Тодев. Секретар- Иванка Пехливанска.
ИЗ "ЛЕТОПИСНА КНИГА-КОНДИКА"

До 1900 г. в с. Воден (Солмас), като по-малко селце, не е имало построен православен храм. В същото година, по инициатива на жителите на селцето, чрез техните доброволни подаяния и личен труд, започнал строежът на днешния енорийски храм "Св. Пророк Илия". Специално разрешение за построяването му- няма. Има нотариален акт. Обявен е за паметник на културата от 1977 г.
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини