Холандски специалист: Сами трябва да решите какви социални услуги ще предоставяте!

Представители на фондация "Де Пасарел" гостуваха в Димитровград

Извеждането от социални домове на хора в нужда в Холандия е започнало още през 70-те години на миналия век. Процесът е ставал успордно с изграждането на институции от семеен тип, защото хората в домовете са развили особен тип поведение. Те са се нуждаели от време да променят начина си на живот и да се приспособят.

Това разказа в Димитровград днес Фреди Уурс, който е начело на холанската фондация "Де Пасарел".Представители на сдружението гостуваха тук, за да обменят опит със социални работници и потребители от Общината.

Повече от 10 години "Де Пасарел" работи в България като предоставя своя опит и демонстрира спектъра си от социални дейности. Представителите й обикалят инстинуции в различни краища на страната. Над 1 000 са в момента потребителите, с който фондацията работи в Холандия, като те са на възраст от 0 до 92.

Според Уурд, България сама трябва избере да своя път и начин за предоставяне на социалните услуги. Затова холандсият специалист предпочита само да сподели своя опит без да го натрапва.

Повече от 40 години Уурд работи в тази сфера. Сподели, че е важно хората с увреждания да възстановят нормалния си начин на живот, което е различно понятие за свяки град и държава.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини