Съвети за родители и първолаци раздават в Димитровград

Наръчник за предизвикателството на първия учебен ден се подготвя в Димитровград

Наръчник за това, как родители и деца да се спряват с предизвикателството "Първи учебен ден" имат намерение да раздават на 16 септември в Димитровград.

Негов автор е психологът от Детски и младежки център Ралица Сатамова, която е срещнала подкрепа на инициативата си от Община Димитровград.

Наръчникът, първоначално замислен като книга, ще бъде предоставян безплатно на родителите под формата на компакт диск. Към момента е подготвя отпечатването на 450 броя, което се доближава до броя на първокласниците в Общината през новата учебна година.

В наръчника са описани всички важни моменти за децата и родителите при постъпване в първи клас. Авторката набляга на факта, че не тоалета на малчугана е най- важен в първия училищен ден, а неговото емоционално състояние и това, с което предстои да се сблъска.

Сатамова съветва на чина на първолака да има лепенка, значка или просто нещо, което напомня на детето за семейството му или близък човек. Така, според психологът, адаптацията на детето ще бъде по-лесна.

Следват и 10 важни съвети за това какво преподавателите биха искали от родителите по отношение на децата. Сред най-важните условия е добрия пример и поощрението, както и подкрепа от семейството.

Колко джобни пари да получава първокласникът и от къде идва проблема с ходенето до тоалетна в училище, засяга още книгата. Както и актуалната и тема за насилието в училище - психическо и физическо.  В диска, който в момента се подготвя, ще има тестове за родителите, които могат да разберат дали детето им има дислекция. Има и препоръки за посещенията при лекар, зъболекар, логопед. И накрая- родителите нека се вслушват в емоционалното състояние на детето си и да намират време да разговарят с него, съветва психологът.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини