Митко Пайнера "превзел" детската площадка в "Младост" 4

Деца от квартала протестират срещу строежа. Снимка: Facebook

Техническа грешка, зад която няма умисъл – така главният архитект на София Петър Диков обясни поредния строителен абсурд – застрояването на детска площадка в столичния квартал "Младост" 4.

"За съжаление, от немалката ми практика в Общината, това ми е първият случай, в който установяваме разлика между плана, който е качен на сайта, и плана, който е одобрен от Общинския съвет", обясни той пред bTV.

Главният архитект вече води вътрешно разследване откъде идва грешката.

Който и да е виновен, строежът ще се случи, въпреки че според закона промяната в статута не може да се случи без знанието на заинтересованите граждани. 

Петър Диков увери, че други хора няма да изпаднат в подобна ситуация заради друга такава грешка.

"Аз ще разбера кой е виновен за тази разлика, човекът, който е допуснал това, ще си понесе наказанието, но уверявам софиянци това, което е качено в сайта, е приетото", заяви той.

Жителите на блокове 482 и 486 обаче продължават с протестите срещу застрояването на градинката – първоначално плановете били в пространството между сградите им да бъдат построени мащабни звукозаписни студия на попфолк компанията "Пайнер мюзик".

Именно това е фирмата, купила терена, впоследствие обаче главният архитект на София отказал да одобри проект за преместване на меката на поп фолка от Димитровград в "Младост" 4.

"Аз категорично не се съгласих и им отказах, тъй като това е жилищна зона", заяви Петър Диков.

Впоследствие обаче "техническата грешка" допуснала градежа на жилищен блок.

Прочутият собственик на парцела Димитър Димитров, собственик на попфолк империята "Пайнер", внесе повече яснота за бъдещата сграда.

"Реално ще е само жилищна сграда, с обезпечаване на всеки апартамент с гараж. Хората ще гледат една хубава облагородена площ от техните тераси. Комплексът се казва "Лилия", с идеята насред зеленината да има едно езеро с водни лилии. Ще бъде много красиво", коментира той.

Жителите на квартала обаче не са доволни и имат намерението да заведат дело срещу Столична община за заблудата, в която са били въведени при приемането на плана на София през 2009 г.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини