Фестивал на актьорското майсторство стартира в Димитровград, 13 се борят за награда

Директорът на театъра Тодор Боянов представи идеята на фестивала

Фестивал на актьорското майсторство стартира в Димитровград от 18 септември. Той е под надслов "Любимец 13". На пресконференция днес директорът Тодор Боянов даде подробности около новото начинание, в основата на което е Общински драматичен театър "Ап.Карамитев". Проявата е под патронажа на кмета на Димитровград Иво Димов.

Фестивалът продължава до декември 2013 г, а през това време на сцената в Димитровград ще бъдат показани общо 6 постановки. Първата е "Арт" с участието на трима популярни актьори.

Целта е да покаже най-добрите актьорски постижения в България за тази година, като няма да има жанрово ограничение за постановките, каза Боянов.

Фестивалът има състезателен характер. За актьорско майсторство тази година ще се състезават 13 актьори. Всички те ще гостуват в постановките от септември до декември. Това са Владимир Карамазов, Юлиян Вергов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Ивайло Христов, Камен Донев, Александър Кадиев, Иво Аръков, Антоний Аргиров, Албена Михова, Бойко Кръстанов,Асен Блатечки, Татяна Лолова.

Жури с председател театроведът Николай Недялков и двама членове ще определи наградата "Любимец 13" за 2013 г. за актьорско майсторство.

Организацоинният комитет на фестивала "Любимец 13" ще връчи още две награди - "Любим зрител на 2013 г." и "Лице на димитровградския театър". Първата ще дава право на безплатен пропуск за зрителя в продължение на година, а втората ще бъде давана на творец, свързал живота и професионалния си път с димитровградския театър. Тази година посмъртно ще бъдат връчени две награди "Лице на димитровградския театър" - на Златина Тодева и Иван Русев. Лице на тукашния театър става и проф.Иван Добчев, обяви още Боянов.

Той добави, че с появата на фестивала се поставя край на наградата "Любимец 13" на местната публика. Димитровградчани ще могат да се насладят на всички участващи в надпреварата постановки, като цените на билетите ще бъдат същите, както и в досега гостуващите пиеси. Наградите за акьорско майсторство ще бъдат връчени през 2014 г.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини