Диригент от Израел начело на Духовия оркестър в Димитровград

Диригент от Израел ще ръководи Забавно-духовия оркестър на Димитровград

Диригент от Израел- Нисим Алшех ще ръководи довечера Забавно-духовия оркестър на Димитровград.

От 17:00 часа в лятната читалня на Градска библиотека "П.Пенев" ще има концерт на тукашните музиканти. Солистки ще бъдат Ванина Костова и Елеонора Сталева.

Алшех е емоционално свързан с Димитровград, тъй като е бил бригадир по време на изграждането на града.  

Роден е във Видин и до 7-годишна възраст живее в близки села около града. Семейството му се премества в София, където Нисим завършва висше образование в Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров”.

През 1949 г. се изселва с цялото си семейство в град Яфо – Израел. Започва да преподава музика в училищата в Тел Авив и Яфо. През 1958 г. в Беер – Шева Алшех основава и развива музикалното възпитание и образование в училищата и Института за учители по музика.

Създава хорове в училищата, градски представителен хор, самодеен симфоничен оркестър и първия духов оркестър в гимназията. Три години по–късно е от основателите на Музикалната консерватория, където е помощник директор, преподавател по цигулка, духови инструменти, теория и дирижира духов и струнен оркестър.

През годините развива концертна дейност със създадените от него състави в град Беер-Шева и в цялата страна, а по-късно осъществява и турнета на фестивали в: Австрия, Германия, Холандия, Белгия, Скандинавските страни, Унгария, Америка и Канада. Основава професионален оркестър „Симфониета”, става директор на Консерваторията, като полага основите и на такива и други градове на Израел. Получавал е и награда от министъра на просветата - орден "Златната камила". Градският духов оркестър в град Беер-Шева носи негово име.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини