Книга представя плюсовете и минусите на бригадирското движение

Книга за бригадирското движение бе представена снощи в Димитровград

"Изминало е достатъчно време, за да се гледа на младежкото бригадирско движение като на важно събитие от най-новата ни история и то да бъде оценено исторически обективно", това заяви на среща в Историческия музей снощи бившият музеен работник Василка Господинова.

Там тя представи най-новата си книга, посветена на младежкото бригадирско движение и димитровградската бригада "Млада гвардия". Големите изследователи сякаш се страхуват да нагазят в тази тема, защото според политическата ситуация това може да повлияе на кариерата им, но мен не ме е страх, каза още Господинова. Повече от 30 г. тя работи в димитровградския музей и това и дава сили и увереност, че може да се справи.

Книгата със заглавие "Младежкото бригадирско движение в България и димитровградската Млада гвардия 1946-1950 г." е издадена с финансова подкрепа от община Димитровград по програмата за подкрепа на местни автори.  

Тя е посветена на бригадирите и е плод на професионалния интерес към темата, многобройните срещи и разговори, които е провела Василка с тях, както и на работата й с огромен обем документи през годините.

Авторката се стреми да даде обективен поглед за бригадирското движение с неговите плюсове и негативи. Проследена е хронологията му, неговата същност и развитие, местните бригади, интересни моменти от живота им, битовите условия, културно-просветната, физкултурната дейност, здравеопазването, свободното време на бригадирите, дисциплината и морала. Посочени са постиженията, но не са спестени слабостите и нелицеприятните страни.

Авторът Василка Господинова /вдясно/

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини