Стимулират димитровградчани да събират разделно боклука си с награди

Рециклиращият център е поставен на паркинга пред бившето АПК в Димитровград

Първият извън София рециклиращ център вече е поставен в Димитровград. Съоръжението ще дава награди срещу пускането в него на отпадъци и е един от начините да се насърчи културата в сферата на опазването на околната среда.

От два дни машината е позиционирана на паркинга пред бившето АПК в Димитровград, но все още не работи, поясни председателят на Асоциацията на рециклиращата индустрия Иво Георгиев.

В момента текат проби на софтуерния продукт, който да бъде зададен така, че да разпознава отпадъците от пластмаса, метал, хартия и др.

Отпаднала е първоначалната идея, машината да връща стотинки, когато бъде пуснат боклук, защото не е разрешено по закон, каза Георгиев.

Рециклиращият център ще бъде официално открит скоро с хепанинг, като така ще се даде старт на информационна кампания за популяризиране на разделното събиране на отпадъците в страната.

Припомняме, че през април 2012 г. Общинския съвет в Димитровград разреши схемата за поставяне на временния преместваем обект. Идеята за поставянето на рециклирация център тръгна от ноември 2011 г., припомни Георгиев.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

В момента машината не работи
Рециклиращият център е на паркинга до бившето АПК
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини