Димитровградчани на опашка за таблет срещу смет

Битулки от пластмаса, стъкло и кен опаковки ще приема центъра за рециклиране в Димитровград

Димитровградчани се наредиха на опашка пред автоматичния рециклиращ център, който днес бе открит пред сградата на бившето АПК.

Машината, която събира и пресова три вида отпадъци - пластмаса, стъкло и метал, бе официално открита днес по обяд от кмета Иво Димов и председателят на Асоциацията на рециклиращата индустрия и димитровградски съветник Иво Георгиев. Присъстваха и няколко колеги на Георгиев в ОбС, както и зам.кметът Светослав Стойков.

Георгиев подчерта, че това е първият в България рециклиращ център, който цели да стимулира разделно събиране на боклука. Засега димитровградчани няма да получават стотинки след като пуснат отпадъка, защото е в противоречие на закона.

При пускане на бутилка или чаша хората вземат хартиен бон с индивидуален номер. В края на годината този номер ще участва в томбола за таблет, обяви още Иво Георгиев. Той нарече кампанията "Таблет срещу смет", а началото на томболата ще бъде дадено на 1 ноември. На 15 декември 2013 г. ще бъде обявено името на печелившия.

Георгиев благодари за инициативността на кмета и общинските съветници, които стартираха идеята за рециклиращия център още преди 2 години.

Апарътът разполага с указания, които хората трябва да проследят. Бутилката се поставя с дъното напред, след като машината я поеме, трябва да се натисне зелено копче. Едва тогава излиза и хартиения бон, доказващ, че операцията по рециклиране е успешно приключила.

От фирмата, която доставя техниката обясниха, че е възможно машината да блокира. В рамките на няколко минути обаче тя възстановява работата си. Желаещите да ползават центъра трябва да пускат само указаните на табелата отпадъци, а не различен от тях вид.

Съоръжението е поставено тук по проект, финансиран от Глобалния екологичен фонд с подкрепата на Асоциацията на рециклиращата индустрия. Към момента това е най-модерния рециклиращ център за оползотворяване на отпадъците, който е поставен и в много европейски страни.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Представители на фирмата, доставяща рециклиращия център даваха наставления на хората
След успешното пускане на боклука в машината се взема бон с индивидуален номер

Кметът Иво Димов също пробва как работи рециклиращия център
Откриването на рециклиращия център от кмета Иво Димов и шефа на Асоциацията на рециклиращата индустрия Иво Георгиев

Съоръжението пробва и съветничката Катя Панева
Официалното откриване
Тези видове отпадъци ще приема рециклиращия център в Димитровград

Подобни рециклиращи машини има на много места в Европа, поясниха организаторите днес

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини