Собственикът на Бизнесцентъра и хотел Аида Фуат Гювен лъсна като агент Ахил

Фуар Гювен се счита са осми по богатство в България

Собственикът на Бизнесцентъра в Хасково, както и на хотел „Аида” в центъра на града - Фуат Гювен, е сътрудничил на комунистическите тайни служби с псевдоним Ахил. Агентурното му минало бе разсекретено в края на работната седмица от Комисията за разкриване на досиетата, с което се осветиха агентите в ръководството на "Д Банк". В решението на Комисията той е обявен като Фуат Хюсниев Османов, както е пълното му име, но така е познат само сред най-близките си и бизнеспартньорите. В кратката информация по това решение става ясно, че Фуат Гювен е бил вербуван да помага на репресивния апарат през 1975 г., когато все още е живеел в Момчилград. Едва 20-годишен той започва да сътрудничи на службите като секретен агент Ахил. През 1990-а година е внесено предложение за унищожаване на личното му дело.

Фуат Гювен е един от най-сериозните инвеститори в държавата. Гювен е собственик на „Д Банк“, в която капиталите си държат почти всички турски бизнесмени. Той има сериозни интереси и в сферата на туризма. Притежател е на дузина хотели в Югоизточна България, сред които цялата инфраструктура на бившия „Балкантурист“. Има мажоритарни дялове в дружествата, газифициращи Кърджали, Свиленград и Момчилград, както и фабрика за стилни кожени облекла, разполежена в турския квартал „Зейтинбурну“. Сочен е за един от най-богатите мъже в България и спонсор на ДПС.

До този момент за агентурното му минало можеше само да се предполага. Мнозина бяха убедени, че той е сътрудничил на Държавна сигурност, но името му не бе оповестявано в нито една от досегашните проверки.

Но всъщност кой е Гювен?
Проверка на многобройните му бизнесначинания в българските търговски регистри води до странния въпрос дали българските служби за сигурност са се занимавали и дали са открили нередности с двете самоличности, с които си служи в различните си фирми.

В някои регстири е вписан с името Фуат Гювен, в други като Фуат Хюсниев Османов.
Роден е в Момчилград, завършва строителния техникум в Кърджали. През 1977 г. семейството му се изселва в Турция. В Истанбул започва дребен бизнес с кожи. След 10 години построява първия си завод за кожени изделия.
У нас се връща през 1990 г. С покупката на бензиностанция в свободната зона на Свиленград.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини