Синдикатите: Учителите в България застаряват!

От КТ "Подкрепа" алармират, че няма млади учители

За повишаване авторитета на българския преподавател и влизането му в европейските нива се застъпиха днес от КТ "Подкрепа" на среща в Димитровград.

Председателят на синдикат "Образование" към националната структура Юлиян Петров заяви, че у нас средната възраст на учителите е най-висока в сравнение с тази в Европа и тя гони вече 58-59 години.

"Ако вървим така, само след пет години няма да имаме учители под 60-годишна възраст", поясни Петров. Според него липсата на млади кадри в професията се дължи на големия стрес и на ниското заплащане.

Държавата също не мотивира преподавателите, смятат още от синдиката, като припомниха, че един млад учител стартира със заплата от 500 лв.

Друг проблем е липсата на мъже в професията, към момента те обхващат едва 15% от преподавателите и продължават да намаляват.

Прекатегоризацията на учителския труд от трета към втора категория, е друг от наболелите въпроси в образованието. Няколко пъти темата е била поставяна и пред сегашния министър на образованието - проф.Клисарова, но без резултат. Работата на преподавателите в България в никакъв случай не може да се сравни с тази на колегите им в Европа, където условията са значително по-добри, пояснихха от КТ "Подкрепа".

Петров е на мнение, че трябва цялостна стратегия в образованието, която да е подплатена и финансово."Към момента от правителството виждаме само обещания, няма реални действия", заяви синдикалния лидер.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини