Каравеловци с открит урок за голямо научно откритие

Открит урок проведоха Каравеловци и преподатавелят по физика и астрономия Таня Ганева, снимки - пСОУ "Л.Каравелов"

Открит урок за посещението си в Европейската организация за ядрени изследвания /CERN/ организира учителят по Физика и астрономия в СОУ "Любен Каравелов" Таня Ганева.

Пред ученици от гимназиалния етап тя направи пространна презентация с интригуващи и любопитни факти за едно от най-големите научни постижения на съвременното човечество - адронния ускорител. Чрез презентацията на Ганева учениците се запознаха в детайли с най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици.

Преподавателката илюстрира изложението си и с богат снимков материал. В хода на представянето учениците узнаха и за българското участие в CERN, за страните-членки на организацията и за нейните основни дейности.

През лятото на 2013 г. Таня Ганева беше сред 35-те учители по физика и астрономия и четиримата експерти по природни науки от цялата страна, които се включиха в едноседмичното обучение в специализираната лаборатория на Европейската организация за ядрени изследвания, припомниха от СОУ "Л.Каравелов".

Това e шестата програма за обучение на български преподаватели в световния научен център. Квалификацията на български учители в научния център е започнала през 2008 г. , а от 2011 г. програмата се финансира от Министерството на образованието и науката. България е петнайсетата държава- членка на Европейската организация за ядрени изследвания с национална програма за обучение на преподаватели. Чрез урока си Таня Ганева направи съпричастни и учениците и учителите - гости на изявата.

Гости на открития урок бяха още директорът на СОУ "Любен Каравелов" Валентин Христов, Антоанета Шаркова - началник отдел "Хуманитарни дейности, международно сътрудничество и програми" в общинската администрация и помощник-директорът на училището Митко Дерменджиев. Ученици от 11 и 12 клас бяха подготвили и свои презентации по темата, както и макети и други интересни детайли, чрез които урокът стана разчупен, любопитен и интересен.

В кроя на урока беше осъществена и конферентна връзка на живо със Свежина Димитрова – учител по физика и химия в ПГМТ във Варна, която е координатор на Българската учителска програма в CERN и член на управителния съвет на „Обществото на учителите новатори”.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини